Ve staré sanitce objíždějí chomutovští zdravotníci školky i školy a vysvětlují dětem první pomoc

Zdravotníci objíždějí školy i školky ve svém volnu (zdroj: ČT24)

Zdravotníci z Chomutovska si koupili starou sanitku a ve volném čase v ní jezdí učit malé děti první pomoc. I ti nejmenší se totiž občas mohou dostat do situace, kdy musejí volat tísňovou linku záchranné služby nebo někomu poskytovat první pomoc. Podobné kurzy mají děti na takové stresové situace připravit.

„Správně poskytnutá první pomoc může výrazně zvýšit šanci na přežití,“ zdůrazňuje mluvčí záchranářů Ústeckého kraje Prokop Voleník s tím, že je důležité nejdřív uklidnit malé dítě, navázat spolupráci a co nejrychleji na místo poslat nějakou pomoc. 

Chomutovští zdravotnicí proto odkoupili starou sanitku a objíždějí s ní školy a školky: „Říkáme jí Plamínek, protože nám už jednou vyhořela, ale zase jsme ji dali do kupy a jezdíme dál,“ dodává záchranář Jan Vrána. „Měli jsme možnost sanitku odkoupit a pro ukázku první pomoci je pro nás naprosto ideální,“ doplnil jeho kolega Jiří Jetenský. 

Masáž srdce si děti vyzkouší na plyšové opici

Pro výuku malých dětí využívají zdravotníci i názorné pomůcky: třeba masáž srdce přibližují prostřednictvím plyšové opičky Judy. „Záchranu mladého pacienta ukazujeme dětem proto, aby se nebály spolupracovat se záchrannou službou, když se stane nějaké neštěstí,“ vysvětluje Jetenský. 

Záchranka Ústeckého kraje své lidi v takových akcích podporuje. Preventivní akce ale pořádá i sama krajská záchranka, letos už jich bylo 150.