Bílé Vánoce budou zřejmě jen na horách, před svátky zasáhne východ Česka silný vítr

Bílé Vánoce budou letos zřejmě jen na horách (zdroj: ČT24)

Po rekordně teplé středě a podobně teplém čtvrtku se během posledního adventního víkendu mírně ochladí. V noci ze čtvrtka na pátek východní polovinu Česka zasáhne silný vítr. Sněhu se o svátcích ale zřejmě dočkají jen lidé v horských oblastech, obyvatele nížin podle meteorologů čekají Vánoce na blátě.

V Česku panovaly ve čtvrtek výrazné teplotní rozdíly mezi západem a východem. Zatímco na severní a východní Moravě bylo až 15 stupňů, na západě Čech teploměr ukázal jen tři až šest stupňů Celsia. Rekordy překonalo 11 ze 150 stanic měřících alespoň třicet let. Nejtepleji bylo stejně jako ve středu v Mořkově na Novojičínsku, kde naměřili 15,4 stupně.

Výrazně teplé počasí zaznamenala v druhé půlce prosince také stanice Lučina na Frýdecko-Místecku, kde ve čtvrtek bylo 14,9 stupně. Teploty přes 14 stupňů panovaly v předvánoční době také v Karviné či Rožnově pod Radhoštěm. Například v Brně, kde se teploty dostaly ve čtvrtek přes 10 stupňů, bylo dost teplo i na žirafy v místní zoologické zahradě, které se tak procházely ve venkovním výběhu.

Vánoční svátky
Zdroj: ČT24

Teploty se drží nad nulou i na horách, například na Lysé hoře v Moravskoslezských Beskydech bylo ve čtvrtek okolo pěti stupňů.

Místo lyžařů tak byli ve čtvrtek venku vidět spíše golfisté.

Výkyvy teplot znamenají problém hlavně pro řidiče. Silnice mohou být zrádné. Zatímco na některých místech jsou suché, v lesích se může hlavně ráno a večer tvořit led. „Na silnici je takzvaný černý led, který klouže, ale řidiči si ho hned neuvědomí,“ varuje instruktor autoškoly Aleš Hruška.

Teplotní inverze vydrží podle meteorologů ještě v pátek, v nížinách se budou vytvářet mlhy nebo vrstva nízké oblačnosti. V místech, kde se tato oblačnost rozpustí, dosáhnou odpolední teploty ojediněle až ke 12 stupňům.

Předpověď počasí na Vánoce (zdroj: ČT24)

Na východ Česka míří silný vítr

V noci má východní polovinu Česka zasáhnout vítr. V nárazech může podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhnout až 70 kilometrů v hodině a hrozí poškození stromů, lesních porostů či menší škody na budovách.

V Pardubickém kraji a na Vysočině by se měl vítr uklidnit v pátek večer, na Moravě v sobotu ráno. Vítr v Česku zesílí před studenou frontou, která postupuje přes západní Evropu k východu. 

Výstraha před větrem
Zdroj: ČHMÚ

Zatímco páteční počasí se od toho čtvrtečního ještě příliš lišit nebude, v sobotu by už mělo být podle meteorologů chladněji. Obloha bude oblačná až zatažená, občas se bude vyskytovat déšť nebo přeháňky. 

Zhruba nad tisíci metry podle meteorologa ČT Pavla Borovičky začne postupně sněžit. Týkat se to ale bude pouze těch nejvyšších horských oblastí. „V polohách do tisíce metrů bude padat spíš déšť se sněhem,“ řekl Borovička.

90′ ČT24: Bílých Vánoc ubývá, shodli se meteorologové (zdroj: ČT24)

Svátky zřejmě přinesou mírné ochlazení

Poslední adventní neděle pak bude většinou bez deště a teploty se podle předpovědí budou pohybovat mezi čtyřmi a osmi stupni Celsia. Podobné teploty budou podle Borovičky zřejmě i o Vánocích.

„To znamená nejčastěji kolem pěti nebo šesti stupňů Celsia. Ani minimální teploty nebudou klesat pod nulu,“ řekl Borovička s tím, že ale i přesto čeká Česko kolem Vánoc nepatrné ochlazení a hranice sněžení bude během těchto dní postupně klesat zhruba do šesti set metrů.

Výhled do konce prázdnin
Zdroj: WXCharts/Accuweather
Bílé Vánoce jsou dnes méně pravděpodobné než ty na sněhu. A při pohledu na poslední léta se každým rokem šance na sníh o Štědrém dni snižuje.
Michal Žák
meteorolog ČT

Po Vánocích se ochladí ještě víc a minimální teploty budou kolem Silvestra klesat častěji pod nulu. „Maximální teploty ale budou pořád zůstávat slabě nad nulou,“ dodal Borovička.

Podle současných předpokladů je přitom pravděpodobné, že na Štědrý den bude ve vyšších polohách sněžit. Nového sněhu se tak dočkají horské oblasti – v průběhu celých vánočních svátků by mělo sněžit například v Beskydech nebo v Krkonoších.  

Pravděpodobnost, že bílé Vánoce budou i v nížinách, je ale podle nynějších předpovědí mizivá. Tam bude nadále mrznout pouze výjimečně ráno, přes den budou teploty okolo 6 až 7 stupňů nad nulou. 

Vánoce s teplotami nad nulou nejsou v Česku neobvyklé: maximální teploty se v nížinách a velkých městech většinou dostávají na 6 až 10 stupňů. Letošní Vánoce by teplotně mohly kopírovat svátky v roce 2000.

  • Praha – 3 procenta
  • Brno – 2 procenta
  • Ostrava – 10 procent
  • Plzeň – 5 procent
  • Liberec – 20 procent
  • Pec pod Sněžkou – 85 procent
  • Železná Ruda – 60 procent
  • Lysá hora – 95 procent

Tradiční Vánoce na sněhu? V posledních letech spíš „na blátě“

Před čtyřmi lety bylo ještě tepleji: na Štěpána v roce 2015 dosáhla teplota v Děčíně bez dvou desetin 17 stupňů a za posledních tři dekády nebylo o Vánocích nikdy nikde tak teplo. V Jizerských horách tehdy zůstaly v půjčovnách lyže na stojanech a místo nich půjčovali kola.

Vánoce na sněhu časté nebývají. Například v Polabí, na jižní Moravě a ve velkých městech k nim dojde jednou až dvakrát za deset let. Naposledy to bylo v roce 2010, kdy leželo v Praze deset centimetrů sněhu, v Brně v roce 2002 to bylo až 16 centimetrů sněhu. Na horách ale bylo nejvíce sněhu v úplně jiných letech.

Zasněžené Vánoce
Zdroj: ČHMÚ

Skutečně mrazivé Vánoce jsou naopak po roce 2005 opravdovou vzácností: z hlediska teplot byl v novém století největší mráz na Boží Hod v roce 2002. V Opavě byl dokonce arktický den, kdy teplota ani odpoledne nevystoupila nad minus deset stupňů.

Maximální teploty na Štědrý den (za posledních 20 let)
Zdroj: ČT24

Podle meteorologů ČT by letošní rok mohl patřit mezi ty nejteplejší v dějinách meteorologických stanic. V pořadu 90′ ČT24 upozornili na to, že teplých roků začalo přibývat od roku 2014.

Dlouhodobě se ztrácí přechodová období: jaro, podzim. Hned po zimě přichází letní teploty a mizí období, kdy se příroda pomalu probouzí. Také se prohlubuje sucho.
Pavel Karas
meteorolog ČT