Domy v pražských Střešovicích vyplavil prasklý vodovod, zbytek čtvrti o vodu na den přišel

Voda z prasklého potrubí vyplavila v pátek večer tři domy v pražské Starostřešovické ulici. Hasiči pomáhali s evakuací dvacítky lidí, kteří našli dočasný azyl v nedalekém penzionu. Téměř celý den potom strávilo asi 2700 odběratelů z Prahy 6 bez vody, oprava potrubí skončila až v sobotu večer.

Potrubí v Sibeliově ulici prasklo v pátek kolem deváté hodiny večer. Voda potom vyplavila tři domy ve Starostřešovické. „Únik vody byl tak masivní, že se voda valila skrz přízemí a první patra domů, která byla nejblíže havárii. S nánosy bahna, kamení a písku hrozilo velké nebezpečí, že by se zdi těchto i přilehlých budov mohly provalit a budovy spadnout. Proto velitel zásahu rozhodl o okamžité evakuaci osob z takto postižených domů,“ přiblížil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Na místo havárie dorazili zástupci radnice, zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací, povolán byl také statik, evakuační autobusy nebo pracovníci Červeného kříže. Obava, že by se mohly domy zbortit, se však nenaplnila. „Statik (…) ráno tuto obavu vyloučil,“ ujistil policejní mluvčí. Evakuovaní lidé ale museli strávit celou noc v nedalekém penzionu, domů se vrátili až poté, co statik vyloučil riziko, uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Bez vody bylo 2700 domácností téměř celý den

Od pátečního večera byla kvůli prasklému potrubí v Sibeliově zároveň část Prahy 6 bez vody. O dodávky přišlo 2700 odběratelů. Změnilo se to až v sobotu večer, dodávky vody se podle mluvčího Pražkých vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka podařilo obnovit kolem 19. hodiny, tedy 22 hodin od poruchy. 

Přes noc byl také omezen provoz v některých ulicích včetně Střešovické ve směru do centra, kde unikající voda namrzla. Tramvajové tratě ve Střešovické se uzavírka nedotkla, auta mohla po hlavní ulici opět jezdit od sobotního dopoledne.