Vedení Prahy schválilo dohodu o padající terase na Budějovické. Má umožnit rekonstrukci

Pražský magistrát uzavře majetkoprávní dohodu s vlastníky ohledně terasy nad stanicí metra Budějovická, která umožní její rekonstrukci. Měla by začít ještě letos. Znění dohody v pondělí schválili radní. Město ji podepíše s pražským dopravním podnikem (DPP), obchodním centrem DBK, Českou spořitelnou a dalšími vlastníky. Terasa byla kvůli havarijnímu stavu loni v lednu dočasně uzavřena a minulé vedení města ji původně chtělo zbourat.

„K tomu, aby se tam něco mohlo stát, je nutné majetkoprávní vypořádání,“ uvedl radní Prahy pro majetek Jan Chabr (TOP 09 / Spojené síly). Dodal, že podpisem dokumentu by měly skončit hádky mezi všemi vlastníky. „Máme závazek, že budeme podávat žádost o stavební povolení tak, aby oprava mohla alespoň v dílčích částech začít už letos a v příštím roce byla kompletně zrealizovaná,“ doplnil.

Základem dohody je souhlas všech stran, že terasa patří hlavnímu městu a tento fakt nebude nikdo zpochybňovat u soudu. Znění také zaručuje bezplatné zpřístupnění celé terasy veřejnosti a spolurozhodování všech vlastníků o nadměrné komerční činnosti v prostoru. Město již dříve s Českou spořitelnou a DBK podepsalo memorandum, dohoda představuje další krok, který je již právně závazný.

„Dohoda říká, v jaké části bude který subjekt povinen opravit konkrétní část, která se týká právě jeho,“ dodal radní Chabr.

Terasa pochází z roku 1977 a nikdy neprošla opravami ani údržbou. Havarijní stav je známý od roku 2010, zatéká například do konstrukce.

„V tuto chvíli je statika narušená, nicméně umožňuje limitní provoz, který tam v dnešní chvíli je. Je to řešení, které vydrží rok, maximálně dva,“ vysvětlil radní Chabr.

Stavba právně nikomu nepatřila, teprve v roce 2013 úředníci radnice Prahy 4 rozhodli, že patří hlavnímu městu. V posledních letech bylo vypracováno několik projektů na opravu terasy, ta se ale nikdy neuskutečnila.

Kvůli hrozbě zřícení terasy nechala loni 22. ledna Praha uzavřít pasáž u jižního výstupu z metra. Tři dny předtím byl uzavřen výstup z metra. Magistrát následně přišel s řešením terasu zbourat. Po téměř deseti měsících ale nakonec nechal terasu podepřít vzpěrami, které jsou u východu z metra dosud, a jižní výstup z metra byl opět otevřen. Uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK. S ním město bezvýsledně jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Proti uzavření se tehdy postavila také radnice Prahy 4.