Jedna oprava nestačí. Pattonův most v Plzni čeká dvoudenní omezení, řidičům zbude jeden pruh ze tří

Místo tří jízdních pruhů mají auta na Pattonově mostě v Plzni k dispozici jenom jeden. Most, po kterém vedou frekventovaná silnice I/20 a I/27, má za sebou dlouhou rekonstrukci, která skončila před rokem. Už je ale potřeba další zásah – vozovka se začala propadat.

Podle stavbyvedoucího Tomáše Vodičky se propadla vozovka nad kanalizací na lochotínském předmostí. „Došlo k tomu vlivem špatného zhutnění při zásypu kanalizace,“ upřesnil. Zároveň se zvlnil asfalt na jednom místě přímo na mostě přes Mži. „Nevíme, proč došlo ke zvlnění,“ připustil stavbyvedoucí.

Práce budou probíhat ve dvou fázích a zároveň ve dvou dnech. Do jednoho pruhu svedla stavební firma dopravu ve směru do centra po odeznění špičky ve čtvrtek dopoledne. Následovat bude nejprve úprava podloží, druhým krokem má být výměna asfaltu. Omezení by podle Tomáše Vodičky mělo skončit v pátek večer.

Oprava mostu Generála Pattona skončila po roce a půl loni v listopadu, vozovka byla ve směru do centra rozšířena na tři jízdní pruhy. „Finanční náklady za Ředitelství silnic a dálnic jsou 141 milionů a na město Plzeň připadalo 35 milionů,“ uvedl Pavel Rybár z Ředitelství silnic a dálnic.

Za aktuální opravy už ale plzeňská radnice ani ŘSD nic platit nebudou. „Oprava je samozřejmě v záruční době. Na tento most byla dokonce vysoutěžena prodloužená záruční doba, která činí sedm let,“ uvedl zástupce plzeňského ŘSD Pavel Rybár.

Pattonův most je extrémně vytížený, denně přes něj přejede 50 tisíc aut a také 800 tramvají. Rekonstrukce proto probíhala za provozu, silničáři trvali na tom, že vždy zůstanou průjezdné dva pruhy v každém směru. Podle stavbyvedoucího ovšem i tento požadavek přispěl k tomu, že se nyní propadla vozovka nad kanalizací.

Problém s nedávno rekonstruovaným mostem není v Plzni ničím nevídaným.  Již třikrát od dokončení velké rekonstrukce prošel dodatečnými opravami Wilsonův most v centru města. Naposledy ho kvůli vytlačeným dlažebním kostkám uzavřeli a pracovali na něm letos o prázdninách.