Firma v Hradci Králové stále neuklízí zeminu kontaminovanou ropnými látkami

Firma Hydrogeologie nesplnila příkaz ministerstva životního prostředí (zdroj: ČT24)

Firma Hydrogeologie z Chrudimi nesplnila příkaz ministerstva životního prostředí. Neodvezla z dekontaminačního střediska v Hradci Králové přes dva tisíce tun odpadu s ropnými látkami. V létě navrhla policie firmu obžalovat kvůli předloňské ekologické havárii.

Na vrátnici dekontaminačního střediska pár desítek metrů od Labe v Hradci Králové je klid. Od léta se tu přitom měla střídat nákladní auta a odvážet zeminu znečištěnou ropnými látkami.

„Ministerstvo stanovilo, že odvoz má být zahájen prvního července a že celková hmotnost odpadů určených k odvozu je přibližně 2490 tun,“ sdělila mluvčí úřadu Dominika Pospíšilová. „Každý měsíc mělo být z areálu odvezeno 400 tun odpadu a nic se neděje,“ sdělil náměstek královéhradeckého primátora Martin Hanousek (Zelení).

„Je to otázka finančních možností firmy, protože firma na to momentálně nemá,“ vysvětlil jednatel Hydrogeologie Chrudim Jan Taranza. Dodal, že dekontaminační středisko funguje dál, ale nový odpad už na místo nenaváží.

Ropa a kontaminovaná voda do terénu

Krajský úřad v těchto dnech zahájil řízení o ukončení činnosti střediska. V srpnu ho kontrolovala radnice. „Zjistili jsme úniky ropných látek na rostlý terén a z jedné jímky byla vypouštěna kontaminovaná voda na rostlý terén,“ informoval Libor Rak z magistrátu Hradce Králové.

Větší havárie se stala předloni. V areálu a mimo něj se vytvořily dvě ropné laguny, které ohrozily podzemní vody. Znalec zjistil, že limity ropných látek v půdě byly místy překročené až desetinásobně. Vypálily vegetaci a kmeny stromů obalily mazlavou hmotou. Policie navrhla firmu obžalovat.

Podle Jana Taranzy z Hydrogeologie Chrudim čeká firma na investora, který by ji oživil finanční injekcí. Středisko dekontaminace stojí na místě bývalé čistírny odpadních vod. V provozu je od 90. let.