Kriminalisté odhalili na školách zneužívání léků na předpis. Mají podobné účinky jako pervitin

Osm desítek dětí a mladistvých bylo podle přerovských kriminalistů zapojeno do případu rozsáhlého zneužívání léků na předpis na Přerovsku a Olomoucku. Nelegálně distribuované léky mají u zdravých lidí podobný účinek jako některé stimulační drogy – například pervitin. Policisté zahájili třináct trestních řízení osob ve věku 14 až 20 let. Dva případy policie odložila kvůli nízkému věku pachatelů.

Podle Michala Hradila z územního odboru policie v Přerově děti a mladiství zneužívali léky Ritalin a Xanax, které lékaři předepisují například hyperaktivním dětem. Lék má na zdravého člověka povzbuzující účinky.

Případy zneužívání těchto léků kriminalisté zaznamenali na školách na Přerovsku i Olomoucku. „Celkem do této kauzy bylo zapojeno a vyslýcháno zhruba osmdesát nezletilých a mladistvých osob, nebo osob ve věku kolem dvaceti let,“ uvedl Hradil.

Tableta za stovku

Léky Ritalin a Xanax je podle Hradila možné objednat na internetu, někteří lidé je však nabízejí například i prostřednictvím sociálních sítí. Jedna tableta se prodává za sto korun.

Některé děti z vyšetřované skupiny tyto léky braly svým rodičům a poté je dávaly kamarádům. Ritalin podle přerovských kriminalistů distribuovali také lidé, kteří mají tento lék předepsaný a zneužívají ho.

Ritalinu se také podle kriminalistů někdy slangově říká „dětský koks“ s odkazem na lidový název pro kokain. Obsahuje totiž methylfenidát, což je látka podobná amfetaminu.

Lék na osoby, které netrpí ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), působí stejně jako metamfetamin. Děti takzvaně nastřelí a poté mají euforické stavy a jsou bez zábran.
Michal Hradil
kriminalista

Na možné zneužívání léků kriminalisty upozornil otec jednoho školáka, který měl podezření, že jeho syn bere nějaké omamné látky. Následně se podařilo odhalit skupinu, která léky užívala a šířila mezi ostatní.

Důležitou roli sehrály sociální sítě, na kterých mladí lidé komunikovali. „Mladiství se v momentě, kdy nějaké drogy získali, chtěli pochlubit. Fotili se s drogami a posílali to dalším osobám s nabídkou prodeje nebo společného užití,“ doplnil Hradil.

Drogová kriminalita na vzestupu

Kriminalisté letos na Přerovsku řeší více drogové kriminality než loni. Evidují už zhruba osmdesát případů. Letos by jich mělo být ve srovnání s loňskem o patnáct až dvacet procent více. Statistiky ovlivnil právě případ zneužívání léků dětmi a mladistvými.

Trestné činy se podle Hradila týkají výroby a distribuce drog, hlavně konopí, hašiše, pervitinu, LSD a extáze. Přerovská policie odhalila čtyři varny pervitinu a zaznamenala i sedmdesátku řidičů pod vlivem omamných a psychotropních látek. Věk pachatelů drogové kriminality se pohybuje od čtrnácti do 65 let.