Stavba nové Trojské lávky začne ve čtvrtek. Bude stát téměř 130 milionů

Nová Trojská lávka se začne stavět 7. listopadu. České televizi to potvrdila asistentka pražského náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) Julie Kochová. Lávku pro Prahu postaví za 128,3 milionu korun firma SMP CZ.

„Nová Trojská lávka se začne stavět příští týden, a to ve čtvrtek sedmého listopadu,“ uvedla Kochová. Lávka se měla původně začít stavět už 14. října, stavba se ale opozdila kvůli administrativě.

Náměstek Scheinherr poté uvedl, že město v současnosti předává stavební firmě staveniště. „S Povodím Vltavy jsme vše vyřídili, takže začátku prací nic nebrání,“ dodal.

Lávka bude stát 128,3 milionu korun a postaví ji firma SMP CZ. Otevřít by se pak měla do konce příštího roku. Bude čtyři metry široká a bude sloužit pěším i cyklistům. V případě potřeby po ní bude moci přejet i sanitka. 

Jejím základem bude ocelově vyztužená konstrukce, bude mít životnost sto let a neměla by zevnitř korodovat.

Původní lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému dalo 50 tisíc korun a na dalším odškodnění se domluvilo letos v lednu s pojišťovnou. Policisté kvůli pádu obvinili dva muže z obecného ohrožení.