Firma, která do Doks navezla odpad, žádala o povolení na recyklační linku. Zatím ho však nedostala

Události v regionech: Celní správa kontroluje vjezd do bývalé sodovkárny u Máchova jezera (zdroj: ČT24)

Firma, která navezla odpad do bývalé sodovkárny v Doksech nedaleko břehu Máchova jezera, žádala podle starostky Evy Burešové (SLK) o povolení na zprovoznění recyklační linky, která v areálu již je. Odpad ale kamiony přivezly ještě před vydáním povolení. Jednatel firmy, která ve staré sodovkárně působí, ujistil, že je navezený odpad bezpečný a recyklovatelný, to ale zpochybnila inspekce životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí zatím začalo zajišťovat návrat odpadu do Itálie.

Jednatel firmy Globodera Group Robert Topiarz řekl již o víkendu Deníku, že odpad, který do Doks navezly kamiony z Itálie, je „bezpečný recyklovatelný odpad“. Podle radnice společnost skutečně požádala o povolení zprovoznit recyklační linku, která v areálu je.

„K vydání povolení dostali několik podmínek, vůbec nás nenapadlo, že začnou něco nelegálního dělat před samotným vydáním povolení,“ uvedla starostka Eva Burešová. Na kamiony mířící do areálu upozornili lidé z okolí. „Podle dokladů směřoval odpad do Ostravy, skončil ale v Doksech,“ doplnil mluvčí celní správy v Libereckém kraji Martin Stočes.

K recyklaci sotva, tvrdí úřady

Úřady přitom zpochybnily, že by navezený odpad byl určený k recyklaci. Mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát řekl již dříve, že „byly dovezeny znečištěné nevyužitelné směsi“. Danuše Hráská z České inspekce životního prostředí upřesnila, že jsou v odpadu příměsi jako kovy, skelná vata nebo lepenka.

„Přivezla to společnost, která podniká v Ostravě-Bohumíně, a dovezly to polské kamiony. V současné době probíhá kontrola u této společnosti. Požadujeme předložit doklady, protože pochybujeme, že to byla povolená přeprava odpadu,“ uvedla Hrýská. Pokud by se potvrdilo, že firma porušila zákony, hrozí jí pokuta až 50 milionů korun. Podle inspektorky může být pokuta jednak za složení dovezeného odpadu, ale i za to, že recyklační linka zatím není zkolaudována.

Celníci minulý týden zadrželi a odstavili dva kamiony s odpadem. Od té doby podle mluvčího Stočese již nikdo do Doks další odpad nepřivezl. Ve městě ale stále hlídkují celníci, policisté i strážníci. Ministerstvo životního prostředí zatím začalo připravovat návrat odpadu do Itálie. Obrátilo se na italské úřady s žádostí, aby jeho převzetí zajistily.

Dosud nejvyšší pokuta byla za Bulovku

Liberecká inspekce zatím udělila nejvyšší pokutu za odpad 28 milionů korun firmě Nisa Recykling, a to v případě skládky německého odpadu v Bulovce na Liberecku. I tam se před 15 lety začaly navážet tuny odpadů údajně k recyklaci. Zpracováno však bylo podle odhadů ČIŽP jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů.

Firma měla odpad do roku 2009 zlikvidovat, nakonec se o to ale musel postarat Liberecký kraj. Likvidace zhruba devíti tisíc tun odpadu trvala dva a půl roku a přišla na více než 16 milionů korun. Polovinu zaplatili Němci, zbytek Státní fond Životního prostředí a kraj.