Po roce nad Českem znovu září světlo z Betléma

Brno - Do Česka dorazil jeden z novodobých symbolů Vánoc, betlémské světlo. Skauti plamínek přivezli do Brna z vídeňského luteránského kostela a v neděli ráno jej předají při mši v katedrále na Petrově brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Po mši si mohou odnést světélko v lucerně či lampionu další zájemci.

Následný rozvoz betlémského světla po Česku se uskuteční o týden později, v sobotu 20. prosince. Plamínek bude opět putovat vlakem. Další šíření betlémského světla ve farnostech a obcích už záleží na místních podmínkách. Plamínek se často uchovává na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách, případně u dobrovolníků.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Pracovníci rakouského rozhlasu v Linci tehdy hledali způsob, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Češi znají betlémské světlo pětadvacet let, do Brna ho vlakem tradičně přivážejí skauti. Letos ho dopravili dva bratři, třináctiletý Pavel Šebek a o dva roky mladší Filip Šebek, na které dohlížela maminka Hedvika. Oba chlapci pro světlo jeli poprvé. „Cesta byla příjemná, jeli jsme vlakem. Lidé si nás s tím světlem fotili a líbilo se nám to,“ řekl novinářům Filip Šebek. Někteří lidé si vzali světlo přímo na nádraží, většina si ale plamínek odnese po nedělní mši na Petrově.

Betlémské světlo dnes dorazilo z Vídně i do nedaleké Bratislavy, kde ho slovenští skauti přinesli prezidentu Andreji Kiskovi. Během posledního předvánočního víkendu se má betlémské poselství dostat až do 300 slovenských měst a obcí. Už v neděli převezmou ve Svitu u Popradu světlo skauti z Polska, přes které poputuje do Pobaltí a Ruska.

Betlémské světlo přijelo do Česka (zdroj: ČT24)