Plány pražské koalice: převzetí Nemocnice Na Františku, bydlení pro lidi s autismem i nový Portál Pražana

Mezi plány pražské koalice patří převzetí Nemocnice Na Františku (zdroj: ČT24)

Pražská koalice chce do půl roku připravit plán převzetí Nemocnice Na Františku v Praze 1, nastěhovat sociálně ohrožené rodiny z ubytoven do městských bytů nebo zvýšit příspěvek radnicím na žáka. Plány představili novinářům zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Pokračovat má také příprava Výstaviště na dostavbu vyhořelého křídla Průmyslového paláce a má vzniknout prototyp nového městského webu. Opoziční ODS a hnutí ANO však plány vedení města kritizují.

„V bytové situaci se snažíme o to, aby rodiny, které bydlí v ubytovnách, mohly mít důstojné bydlení v klasických bytech. Takže v příštím půlroce kromě dlouhodobé koncepce ubytujeme třicítku těchto znevýhodněných rodin,“ oznámila předsedkyně zastupitelů Pirátů Michaela Krausová.

Spuštěn bude rovněž pilotní projekt bydlení pro lidi s autismem. „Jsou to lidi, kteří jsou zatím v Praze bez pomoci,“ řekl starosta Prahy 7 a předseda zastupitelů Prahy sobě Jan Čižinský.

Město chce také připravit přesný plán převzetí a rozšíření služeb Nemocnice Na Františku, kterou zatím provozuje radnice první městské části. Podle Čižinského by k těmto krokům mělo dojít k 1. lednu 2020. „Nyní jednáme s pojišťovnami. Řízena bude pravděpodobně přes takzvaný zapsaný ústav,“ řekl.

Služby budou rozšířeny například o podporu záchranné služby. „Často se stává, že nemocnice odmítají převzít pacienty, tím se problém vyřeší,“ řekl Čižinský. Znovuotevřen bude dům pro seniory v Praze 6.

Ve školství chce vedení Prahy podpořit sociálně znevýhodněné děti. Školy a školky, které o to projeví zájem, budou moci získat pro tyto děti peníze například na výlety nebo obědy. Zvýšen bude i příspěvek městským částem na žáka z 2700 korun na 3200 korun.

Lítačku půjde nahrát do mobilu

V následujícím půlroce má být podle vedení Prahy možné nahrát si kartu MHD Lítačka do mobilního telefonu a město spustí i Pražský inovační maraton, na kterém budou moci odborníci navrhovat IT řešení pro Prahu. Představí také prototyp Portálu Pražana, kde budou nejen informace, ale lidé si přes něj budou moci vyřídit například poplatky za odpad nebo psa.

Ve fungování magistrátních firem pak chce město připravit nová pravidla, aby se radní a členové dozorčích rad dostali ke všem informacím a firmy je nemohly utajovat. „A aby nedocházelo k tomu, že se z městských firem dělají trafiky,“ řekla Krausová.

Výzvou pro město bude podle Čižinského také vytvořit plán provozu Výstaviště při dostavbě vyhořelého křídla tamního Průmyslového paláce. Během podzimu má být vysazeno 25 tisíc stromů a začne také výstavba pavilonu goril v zoo v Troji.

Hlavní potíže koalice neřeší, tvrdí opozice

Opozice však plány vedení kritizuje. Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija to označila za PR vystoupení. „Řeší se nedůležité záležitosti a klíčové věci pro rozvoj Prahy se neposouvají nikam,“ uvedla.

Podle poslance a předsedy zastupitelů ANO Patrika Nachera by koalice měla plnit své sliby. „Slibovali transparentnost, lepší komunikaci a kompetentnost, nic z toho se nenaplňuje,“ dodal Nacher.

Podle komentátora Petra Holuba výběr témat ukazuje, že si pražská koalice neví rady s těmi hlavními otázkami, před kterými hlavní město stojí. „Jediná významná zpráva je, že by snad v prosinci mohlo být zahájeno stavební řízení na výstavbu metra D,“ upozornil ve Studiu ČT24. Ale o dalších důležitých tématech nepadla ani zmínka. To se podle Holuba týká třeba vnitřního pražského okruhu, zvažované úřednické čtvrti v Letňanech nebo spojení Prahy s letištěm.