Třicet řidičů se na D7 otočilo do protisměru. Podle policie spáchali přestupek

Události ČT z 3. 7. 2019: Řidiči ujeli z kolony na D7 v protisměru (zdroj: ČT24)

Kladenští policisté ukončili vyšetřování červencové události na dálnici D7 u Knovíze, kde se řidiči otáčeli do protisměru a odjeli záchrannou uličkou. Podle mluvčí Michaely Richterové celou věc uzavřeli jako přestupek. Řidičům hrozí pokuta pět až deset tisíc korun, sedm trestných bodů i ztráta řidičského průkazu. Původně jim hrozilo i trestní stíhání.

„Celý případ je v tuto chvíli u konce. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že se nejednalo o trestný čin, ale pouze o přestupek. Celou věc teď bude řešit příslušný správní orgán,“ uvedla pro Českou televizi zastupující mluvčí kladenské policie Michaela Richterová. Celkem podle policie přestupek spáchalo třicet řidičů.

Hrozí za něj ztráta řidičského průkazu na šest až dvanáct měsíců a k tomu pokuta pět až deset tisíc korun a sedm trestných bodů. Bezprostředně po události policie avizovala, že by ji mohla hodnotit jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti, za nějž by hrozilo až několikaleté vězení.

U Knovíze do protisměru

Událost se stala 1. července na dálnici D7 u Knovíze na Kladensku, kde se srazilo nákladní a osobní auto. Řidiči před místem nehody vytvořili záchrannou uličku. Někteří z nich se ale začali otáčet do protisměru a uličkou vyjeli z dálnice na nejbližším výjezdu.

Tím se vyhnuli stání v koloně. Policie následně požádala, aby se přihlásili svědci. „Průběh vyšetřování zlehčily i záznamy z palubních kamer, které nám poskytli řidiči,“ uvedla Richterová.

Podobný incident se odehrál minulý rok taky na hradecké dálnici D11. Tehdy se 26 řidičů vracelo ke křižovatce v protisměru – většinou couvali, část z nich se ale také otáčela.

Záchrannou uličku smí podle zákona využít pouze vozidla s právem přednostní jízdy, tedy například záchranná služba, hasiči, policie. Řidiči porušili předpisy o provozu na pozemních komunikacích i tím, že couvali, otáčeli se a jeli po dálnici v protisměru.