Konec vstávání se slepicemi. Chovatelům zjednoduší život automatická dvířka do kurníku

Chytrá dvířka do kurníku (zdroj: ČT24)

Drobným chovatelům by mohla usnadnit starost o slepice automatická kurníková dvířka Chickdoor. Jako student mechatroniky VUT je vymyslel Vojtěch Kolomazník. Zařízení je určeno především těm, kteří se domácího chovu nechtějí vzdát, ale zároveň nemají možnost o drůbež denně pečovat.

Krmení, kontrola a vybírání snůšky, otevírání a zavírání kurníku, denní povinnosti každého, kdo je příznivcem domácího chovu slepic. „Domácí vajíčko je domácí vajíčko. Je to denní činnost, brzy ráno vstanu, musím slepice nakrmit, doplnit vodu. Pak zkontroluji, jestli není například některá nemocná,“ popsal péči o slepice chovatel Miroslav Málek.

S chovem slepic má autor projektu vlastní zkušenost

Konec vstávání se slepicemi by mohla pro drobné chovatele znamenat automatická kurníková dvířka, projekt, který během studia mechatroniky na VUT začal vyvíjet Vojtěch Kolomazník. „Napadlo mě to kdysi dávno, když jsem musel jako malý chodit doma zavírat slepice,“ řekl.

Automatická dvířka ráno jednoduše vypustí drůbež z kurníku ven a večer po setmění se zase zapnou, aby kurník zabezpečila. Dvířka váží asi čtvrt kilogramu, takže slepicím neublíží. Zároveň jsou ale dostatečně pevná, aby zajistila, že se zvenčí dovnitř nedostane například kuna. Slepice ven však mohou.

Dvířka doplní chytré krmítko a aplikace na kontrolu snůšky

Zařízení si pomocí světelného čidla všímá největšího poklesu a nárůstu světla za den. Chová se tak v podstatě stejně jako slepice. Čas otevírání a zavírání v průběhu roku mění. „Řídicí jednotka si ukládá zhruba po pěti minutách aktuální hladiny osvětlení, vykresluje si takový graf a pomocí toho pak zpětně určuje, jestli se rozednívá nebo stmívá,“ vysvětlil Vojtěch Kolomazník.

Kurníková dvířka jsou ale pro Kolomazníka jenom začátek. V budoucnu by k nim chtěl přidat například chytrou krmičku nebo vyvinout aplikaci, která by sledovala stav chovu a snůšku vajec.