Nově Prahu 5 povede Renáta Zajíčková. Mazura zastupitelé odvolali

Novou starostkou Prahy 5 je dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková (za ODS), která nahradila odvolaného Piráta Daniela Mazura. Podpořili ji zastupitelé ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5, kteří vytvořili novou koalici. S Mazurem skončil i zbytek rady. Zastupitelé proto zvolili radní a místostarosty; většina z nich působila i v dosavadní radě.

Nová starostka uvedla, že 15 let budovala soukromou střední školu a novou pozici považuje za další výzvu, jak přispět k lepšímu životu v Praze 5.

Dosavadní starosta Mazur popřál své nástupkyni hodně zdaru a trpělivosti při řešení  komplikovaných problémů, které post přináší, a následně jí předal starostovský řetěz.

Zastupitel Vít Šolle (KDU-ČSL) se v diskusi Zajíčkové zeptal, zda žije na území Prahy 5. To, že Mazur žije na Zličíně, byl jeden z důvodů, který v úterý zazněl pro jeho odvolání. Nová starostka v reakci uvedla, že i když její rodina vlastní dům v Praze 13, kde někdy pobývá, trvalé bydliště má v Praze 5 a cítí se být její obyvatelkou. 

Starostka v tiskovém prohlášení uvedla, že se chce zaměřit na stavbu domů pro seniory, novou školu v rámci developerského projektu Smíchov City, revitalizaci motolských rybníků nebo výstavbu obřadní síně. Dodala, že vedení radnice musí být aktivní v oblasti dopravy. „I proto potřebujeme, aby se na klíčových projektech našla široká politická shoda,“ uvedla.

Místo Pirátů tvoří koalici TOP 09 a STAN

Mazura a členy rady v úterý zastupitelé odvolali poté, co členové koalice z ANO, ODS a SNOP 5 odmítli dále spolupracovat s Piráty, kteří podle nich vedení radnice nezvládali. Návrh odvolání starosty podal předseda klubu SNOP 05 Jiří Vejmelka. Piráti a SNOP 5 v loňských volbách kandidovali společně, poté se však rozhádali a rozdělili na dva kluby.

Po odvolání dosavadního vedení a zvolení starostky zastupitelé zvolili několik nových členů rady, většina politiků nicméně zůstala z dosavadního složení. Piráty v radě městské části vystřídali zástupci TOP 09 a STAN. V nové koalici je 15 uvolněných zastupitelů, tedy těch, kteří budou pobírat plat. Jde o starostku, čtyři místostarosty, tři ze čtyř radních a sedm předsedů výborů. Bývalý starosta Mazur upozornil na to, že dosud bylo uvolněných 13 zastupitelů.

Místostarosty byli dnes zvoleni dosavadní radní Lukáš Herold (ODS) a Tomáš Homola (STAN). Zástupkyní starostky bude Naděžda Priečinská (TOP 09) a funkci si ponechá dosavadní místostarosta Martin Slabý (ANO). Novým uvolněným radním je Viktor Čahoj (TOP 09) a neuvolněným David Dušek (STAN). Ve funkcích zůstali dosavadní členové rady Zdeněk Doležal (ODS) a Petr Lachnit (ANO).

Co vedlo k odvolání? Podle Pirátů vadilo, že se začaly řešit problémy s veřejnými zakázkami

Mazura a členy rady zastupitelé odvolali poté, co členové koalice z ANO, ODS a SNOP 5 odmítli dále spolupracovat s Piráty, kteří podle nich vedení radnice nezvládali. Piráti to odmítli a důvody označili za zástupné.

„Dotkli jsme se záležitosti zadávání veřejných zakázek, jak systémových, tak konkrétních pochybení,“ popsal Mazur důvod, který považuje za skutečný motiv svého odvolání. Piráti ve vedení radnice se podle něj snažili zjistit problémy při zadávání zakázek a nastavit postupy tak, aby se potíže neopakovaly.

Odvolaný starosta Daniel Mazur
Zdroj: ČT24

Mazur dodal, že zadal zpracování auditu zakázky na dětské hřiště Kudrnova odboru správy veřejných prostranství a zeleně v gesci radního Martina Slabého (ANO). Městská část za hřiště zaplatila šest milionů korun, podle zpracovaného auditu a následného revizního auditu je adekvátní cena poloviční. Podle Pirátů nejde o ojedinělý případ.

Slabý v reakci zpochybnil kvalitu prvního auditu a ten revizní podle něj nehodnotil obsah původní zprávy. Starosta podle něj v koalici odmítl jednat o místním referendu o stavbě nové plavební komory.

Podle bývalých koaličních partnerů i dosavadní opozice se kancelář starosty dopustila i řady pochybení, kvůli kterým městské části hrozily postihy. Například kvůli zrušení zakázky na přestavbu historického Raudnitzova domu se radnice podle předsedy klubu ANO Jana Trojánka těsně vyhnula pokutě 20 až 50 milionů korun.

Předseda SNOP 5 Vejmelka uvedl, že za celých deset měsíců starosta nepodnikl jediný konkrétní krok ohledně strategického rozvoje městské části, i když ji měl v gesci.

Piráti loni vyhráli volby se SNOP 5

Loňské volby v Praze 5 vyhráli Piráti a SNOP 5 s 11 mandáty (pět za Piráty, šest za SNOP 5), druhá skončila ODS s devíti křesly, třetí TOP 09 se sedmi křesly a čtvrté ANO, které získalo rovněž sedm zastupitelů. Do zastupitelstva se dostalo také hnutí STAN, které získalo šest mandátů, KDU-ČSL a nezávislí obsadili tři mandáty. Zastupitelstvo má 43 členů.

Pátá městská část má zhruba 85 tisíc obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.