Exprimátor Kladna Milan Volf se zřejmě vrátí do čela města

Kladno – Milan Volf, někdejší starosta a primátor Kladna, který v roce 2004 musel na funkci rezignovat poté, co ho zatkla policie, se do čela největšího středočeského města zřejmě po deseti letech vrátí. Volba pro Kladno Milana Volfa vyhrála ve městě komunální volby a uzavřela koalici s ANO a KSČM. Volf by se měl stát primátorem a nahradit tak Dana Jiránka z ODS.

Podnikatel a zastupitel Milan Volf chce v čele města prioritně řešit dokončení opravy kladenského divadla. To se rekonstruuje od roku 2008 a podle Milana Volfa je téměř v dezolátním stavu. „Tam už se snad ani nejedná o rekonstrukci, tam se jedná o záchranu budovy“, uvedl kandidát na primátora. Podle Milana Volfa jde i o záchranu dotačního titulu, který na opravu divadla poskytuje Středočeský kraj.

Kladenské divadlo
Zdroj: ČT24

Milan Volf chce dále řešit dopravu ve městě a plánuje začít využívat architektonické soutěže. Rozvoj města se podle něj v minulosti zastavil. „Pak to docházelo k tomu, že žádný velký projekt se nedělal. Zimní stadion se v podstatě opravil jen kosmeticky.“

Rozdělení míst na kladenském magistrátu

Volba pro Kladno obsadí místo primátora a náměstka primátora, ANO 2011 místo statutárního náměstka primátora a předsedu finančního výboru, KSČM náměstka primátora. „Současně rušíme místa uvolněných, tedy placených radních,“ uvedl Milan Volf. V radě města bude mít Volba pro Kladno pět zástupců, ANO a KSČM po dvou zástupcích. Koaliční partneři mají 19 mandátů z 33. 

Magistrát Kladna
Zdroj: ČT24

Pro Volfovo uskupení Volba pro Kladno hlasovalo 23,67 procenta voličů, o čtyři mandáty si díky tomu polepší. Naopak občanští demokraté, které volilo 18,49 procenta lidí, šest mandátů ztratili. ČSSD získala 17,39 procenta, hnutí ANO 13,39 procenta a KSČM 11,03 procenta hlasů. Kdy přesně do čela magistrátu Milan Volf usedne, ještě není jasné. Zastupitelé by ho do vedení města zřejmě měli zvolit v prosinci. 

Milan Volf

51 let

absolvoval FTVS v Praze, obory učitelství a trenérství

hrál nejvyšší hokejovou soutěž

učitel na ZŠ

Trenér mládeže

Podnikatel

Starosta a posléze primátor Kladna (1998 až duben 2004 - rezignoval)

Zastupitel Kladna od října 2010

Člen ODS (1998 až leden 2010); člen Volby pro Kladno (VPK; od roku 2010)

Stíhání Milana Volfa

V dubnu 2004 rezignoval Milan Volf na funkci kladenského primátora (posléze odstoupil i z funkce radního a středočeského předsedy ODS) v souvislosti s podezřením z nezákonného dotování kladenského hokeje a nákupu luxusního služebního vozu bez výběrového řízení. Volf byl viněn z toho, že bez souhlasu zastupitelstva poskytl čtyřicetimilionovou dotaci zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města. 

Obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele jej definitivně zprostil středočeský krajský soud v březnu 2009. Zrušil tak rozsudek Okresního soudu v Kladně, který Volfovi v listopadu 2008 uložil patnáctiměsíční podmíněný trest. Exprimátor vinu od počátku odmítal, tvrdil, že kauza vznikla na politickou objednávku.

Ke svému zatčení a stíhání dnes v rozhorovu pro ČT uvedl: „Ona to v podstatě byla politická veřejná poprava za přímého přenosu kamer. Kdy jsem byl vzat do vazby, byť jsem vůbec nic nikdy neudělal a musím říct, že je nejhorší, když se bráníte ničemu.“ Dnes je Milan Volf očištěn, dostal odškodnění víc než 1,5 milionu korun a stále jedná o vyrovnání za nemajetkovou újmu ve výši asi 800 tisíc korun.

Ještě v roce 2009 Milan Volf uvedl, že by se do politiky rád vrátil. V komunálních volbách v říjnu následujícího roku skončila „jeho“ Volba pro Kladno na třetím místě za ODS a ČSSD. V letošních komunálních volbách již Volba pro Kladno vyhrála.

Milan Volf se zřejmě vrátí do čela Kladna (zdroj: ČT24)