Dva inženýři chtějí přesvědčit Brňany, aby v ulicích města zalévali stromy

Lidé zalévají stromy v Brně svépomocí použitou vodou (zdroj: ČT24)

Dva kolegové z práce a zároveň tvůrci stránek zalejme.cz se snaží přimět Brňany, aby použitou vodou bez saponátů zalévali stromy v ulicích města. Nápad podporuje společnost Veřejná zeleň města Brna, která se o zelené plochy v moravské metropoli stará. Půdu kolem stromů ve vybraných ulicích začala speciálně upravovat tak, aby měli lidé zálivku snadnější.

Michal Polanský a Marek Batelka v práci vyvíjejí software do letadel. Ve volném čase přesvědčují Brňany, aby začali zalévat stromy v ulicích. „Zachránit vzrostlý strom je lepší než zasadit nový. Když se u stromu zastaví jeden člověk denně s lahví nebo kanystrem a zaleje ho, tak to bude stačit,“ řekl Michal Polanský.

Aby jeden strom nebyl přelitý a ten sousední netrpěl suchem, dali inženýři dohromady webovou aplikaci Zalejme.cz. „Naše myšlenka je taková, že člověk přijde ke stromu a klikne, kolik u stromu vylil vody, a my budeme v databázi počítat, které stromy zalití potřebují a které už ne,“ vysvětlil Marek Batelka.

Zadržovat vodu u kořenů bude speciální hydrogel

Stromy v brněnské Rooseveltově ulici už dostaly ke kořenům speciální kůru, aby se lidem s kanystry zalévalo pohodlně a litry nestekly pryč. Injektor ke kořenům vpravuje vodu s hydrogelem. Ten vláhu zadrží jako houba, a postupně ji pak uvolňuje. Štěpka označuje místo, kam vodu vylít. Díky tomu, že je půda navrtaná, se vláha dostane rovnou ke kořenům.

Totéž udělali správci zeleně i ve Štefánikově ulici, kde v záplavě asfaltu a aut část stromů přes veškerou péči usychá. Vědci z Mendlovy univerzity budou zároveň účinnost této metody měřit. „Máme vykopanou sondu, do které vložíme čidlo, které měří vlhkost půdy, a potom teploměr, který měří teplotu půdy,“ vysvětlil Jaroslav Rožnovský ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

Data budou výzkumníci sbírat každý měsíc, plnohodnotné výsledky očekávají až příští rok. Zalévat ale mohou lidé hned. Čím víc jich bude, tím budou aleje zelenější.