Praha podepíše dohodu s majiteli pozemků pro metro D. Chce tak odblokovat stavbu

Praha podepíše se soukromými vlastníky dohodu ohledně využití pozemků u nemocnice v Krči, které jsou potřeba pro stavbu nové linky metra D. Dohoda obsahuje stažení žaloby, kterou majitelé napadli územní rozhodnutí k metru, a povolení ke stavbě linky D na soukromých pozemcích na základě nájemní smlouvy. Město by mělo vlastníkům platit zhruba 10 milionů korun ročně do doby dokončení stavby metra a zároveň jim vytvořit podmínky pro uskutečnění jejich vlastní plánované výstavby. Radní dále schválili dohodu o odkupu odsvěceného kostela svatého Šimona a Judy na Starém Městě.

Plánovaná trasa metra D povede z Pankráce do Písnice a pražský dopravní podnik (DPP) letos zahájil geologický průzkum. Stavba trasy vyjde na několik desítek miliard korun.

Na pozemcích kolem budoucí stanice Nemocnice Krč plánují soukromí vlastníci stavět kanceláře a byty. Magistrát se schválenou dohodou zaváže změnit projekt metra tak, aby byl v souladu s touto zástavbou. Město zároveň slibuje změnit územní plán a zrušit nyní platné stavební uzávěry na parcelách. Změna se podle schváleného dokumentu již připravuje a měla by být schválena v polovině příštího roku. Dopravní podnik jako investor zruší původně plánované náměstí, místo kterého vyrostou budovy vlastníků.

Praha podepíše dohodu s majiteli pozemků pro metro D (zdroj: ČT24)

Praha a dopravní podnik řeší výkupy pozemků k metru D dlouhodobě

Výměnou za to majitelé stáhnou svoji žalobu a na základě nájemní smlouvy dovolí dopravnímu podniku na svých pozemcích stavět. Smlouva by měla platit do konce roku 2038 a roční nájemné má činit 10,1 milionu korun, podle vývoje cen se částka bude moci v budoucnu zvýšit. Platba za pozemky by podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) měla trvat pouze do doby, kdy bude projekt metra dokončen.

„Obsah dohody je maximálním možným kompromisem, kdy již nelze v jednání dosáhnout dalších ústupků ze strany vlastníků,“ píše se ve schváleném dokumentu. První iniciační dohodu město s vlastníky podepsalo v roce 2017.

Vyčkat na rozhodnutí soudu ve věci žaloby ze strany vlastníků by podle magistrátu bylo riskantní. „V krajním případě by hrozilo i zrušení celého územního rozhodnutí a musel by se opakovat celý proces územního řízení,“ píše se v důvodové zprávě.

Praha a dopravní podnik řeší výkupy pozemků k metru D dlouhodobě, dosud šlo o jednu z největších překážek zahájení stavby. Radní letos v březnu schválili podobnou dohodu ohledně pozemků kolem plánované stanice Nádraží Krč. I tam plánují soukromí vlastníci stavět. Za minulé politické reprezentace vznikl kvůli výkupu pozemků plán vytvořit společný podnik se skupinou Penta. Dohoda však nakonec nebyla uskutečněna.

Plánovaná trasa metra D
Zdroj: ČT24

V první fázi má vzniknout úsek metra Pankrác–Olbrachtova. Následně bude stavba prodloužena do plánované zastávky Nové Dvory. Jako poslední ve směru na jih vznikne trasa od Nových Dvorů až do konečné stanice Depo Písnice. Kromě úseku z Pankráce do Písnice má vést metro D také z Pankráce na náměstí Míru. O stavbě této části trasy se zatím nerozhoduje. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče.

Praha se dohodla na odkupu kostela svatých Šimona a Judy

Pražští radní dále schválili dohodu s církevním řádem milosrdných bratří o odkupu odsvěceného kostela svatého Šimona a Judy na Starém Městě, který v současnosti slouží jako koncertní síň pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) se po dlouhých jednáních městu podařilo vyjednat snížení ceny z původních 126 milionů na 99 milionů korun. „Jedná se jednak o kulturní památku, jednak o strategický pozemek v centru města, zároveň sídlo FOK,“ uvedl Chabr. Dodal, že odkup musí ještě schválit Vatikán a poté by se měla podepsat smlouva.

Kostel svatých Šimona a Judy na Starém Městě
Zdroj: Ivan Babej/ČTK

Kostel zasvěcený svatému Šimonu Kananejskému a apoštolu Judovi byl postaven v 17. století na místě gotického kostela. Barokní památka byla součástí špitálu milosrdných bratří. Kostel je na základě smlouvy dlouhodobě ve správě Symfonického orchestru hlavního města.

Město začalo jednat také o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria, kde zemřel popálený student Jan Palach a umučený číhošťský kněz Josef Toufar a ve kterém vedení města zvažuje umístění muzea nesvobody. O tomto odkupu ještě rozhodnuto nebylo.

Pražští radní v pondělí rovněž schválili čtyři nové provozovatele kobek na Rašínově a Hořejším nábřeží. Jedinou z nabízených kobek na Rašínově nábřeží získala do pronájmu Tiskárna na vzduchu, která tu plánuje otevřít kavárnu s barem. Na Hořejším nábřeží se soutěžilo o pět kobek; ve dvou bude ateliér a v jedné kavárna. O kobky číslo jedna a dva se ucházela jediná zájemkyně, proto se výběrové řízení na doporučení výběrové komise bude opakovat. Schváleným provozovatelům budou rekonstruované prostory předány v srpnu.  Rada se dále dohodla na zvýšení nájemného stávajícím provozovatelům kobek.