Vytížená trať Praha–Beroun stála kvůli poruše troleje, na náhradní autobusy čekali cestující často marně

U nádraží v pražském Radotíně se v pondělí brzy ráno poškodilo trakční vedení. Vlaky na jedné z nejvytíženějších tratí mezi Prahou a Berounem se proto v ranní špičce zhruba na dvě hodiny zastavily. Opravy skončily až odpoledne.

Vlaky mezi Radotínem a Dobřichovicemi přestaly jezdit již po páté hodině ráno. Jednu kolej se podařilo zprovoznit kolem sedmé, zároveň ale zbyla podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Tesaře jediná kolej i mezi Radotínem a Smíchovem.

Po osmé se podařilo zprovoznit i druhou kolej do Dobřichovic a teprve tehdy začaly opět jezdit osobní vlaky – předtím jezdily jen rychlíky. Zcela se podařilo opravu dokončit až před jednou hodinou odpoledne. Do té doby vlaky nabíraly zpoždění, některé posilové spoje České dráhy odřekly.

Náhradních autobusů bylo málo

Zhruba po hodině čekání se ráno cestující v Dobřichovicích a Radotíně dočkali náhradních autobusů. Podle organizace ROPID, která v Praze a Středočeském kraji objednává veřejnou dopravu, se ale podařilo sehnat jen čtyři, později šest vozů, které pak začaly jezdit kyvadlově z Dobřichovic do Radotína.

Do náhradních autobusů se tak sotva vešli cestující, kteří v Dobřichovicích vystoupili z vlaků. Kdo chtěl jet do Prahy z Černošic, mohl využít prodloužené spoje autobusových linek 664 a 665. Zato k všenorské zastávce nejezdilo vůbec nic. Po zprovoznění trati z Radotína do Dobřichovic náhradní doprava postupně ustala.

Ráno odřekly České dráhy dva expresní vlaky mezi Prahou a Plzní, rychlíky z Plzně potom končily v Berouně. Dále do Prahy mohli cestující pokračovat železniční linkou S6, která jezdí po souběžné trati přes Rudnou u Prahy, nebo jet přímým autobusem 380.

Přes deset vlaků za hodinu

Trať Praha–Beroun patří k nejvytíženějším v zemi, zvláště ve špičce pracovních dnů. Každou hodinu po ní jede v každém směru jeden expres a jeden rychlík a k tomu osobní vlaky zhruba ve čtvrthodinovém intervalu. V součtu tedy jde o více než deset vlaků osobní dopravy za hodinu, navíc přes Beroun jezdí i nákladní doprava směrem do Bavorska.