Kácení zdravých stromů v centru Prahy vyvolalo protesty

Kácení stromů v centru Prahy vyvolalo protesty (zdroj: ČT24)

Obyvatelé pražských Vinohrad protestují proti kácení stromů v zahradě školy v ulici Na Smetance. Petici už podepsalo více než tři tisíce lidí. Stromy začala najatá firma kácet, neboť radnice Prahy 2 chce v zahradě vystavět nové sportoviště a stromy stavbě překáží. Odpůrci kácení argumentují mimo jiné tím, že zeleň ve městě pomáhá v boji se suchem a vysokými teplotami. Podpořil je také primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Radnice městské části svolala debatu s veřejností.

„Je samozřejmé, že jsme zvažovali slučitelnost stromů se vznikajícím sportovištěm, ale nadřadili jsme bezpečnost dětí a kvalitu stavby. Obzvláště když se poblíž nacházejí rozsáhlé Riegrovy sady s dětským hřištěm U Draka, které Praha 2 rekonstruovala,“ komentuje situaci místostarosta Michael Grundler (TOP 09).

Radnice podle něj za poslední čtyři roky vysadila přes 550 nových stromů do parků i ulic. „K adekvátní náhradní výsadbě samozřejmě dochází i v rámci stavby sportoviště,“ dodal.

Projekt je možné upravit a stromy zachovat, tvrdí odpůrci kácení

Stavební firma už na místě začala kácet. Místní obyvatelé ale zavolali policisty, kteří zjistili, že firma má příliš malý zábor veřejného prostranství pro kácení vzrostlého stromu, a práce zastavili. Následně lidé začali sepisovat petici. V ní chtějí zastavit kácení zdravých stromů. „Projekt rekonstrukce sportoviště je možné upravit tak, aby byly stromy zachovány. Variantní návrhy zpracované architekty existují,“ píší petenti.

„Stromy jsou naprosto zdravé a jsou tak vzrostlé, že nám přijde úplně absurdní je pokácet. Projekt by bylo možné upravit a stromy zachovat, aby tam děti mohly sportovat ve stínu,“ hájí zeleň Na Smetance obyvatelka městské části Tereza Teklá.

Na základě protestů radnice svolala na úterý debatu v místní škole. Obyvatelé chtějí politiky přesvědčit, aby své rozhodnutí ještě přehodnotili. „Ten strom má šedesát let. V dnešní době je přitom strašně těžké, aby se stromy dožily dejme tomu pětadvaceti let,“ upozorňuje spoluorganizátorka petice Kateřina Rousková.

Kácení kritizují také opoziční politici. „Všichni sází stromy, všichni řeší klima. Jen Praha 2 kácí všechny stromy, když staví hřiště,“ napsal na Facebooku opoziční zastupitel Prahy 2 Michal Uhl (Dvojka sobě). Na stranu odpůrců kácení se postavil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Stromy pomáhají proti suchu a horku

Stromy v centru měst podle odborníků pomáhají proti suchu a vysokým teplotám. „Jednoznačně musí být tlak na zachovávání dospělých stromů, zvláště takových, které nemají defekty,“ zdůrazňuje arborista Jaroslav Kolařík ze společnosti Safe Trees.

Scénáře budoucího vývoje předpokládají, že se lidé ve městech musí na vlny horka připravit a dřeviny mohou sehrát důležitou roli. „Efekt zeleně je nejenom v tom stínu, ale i v transportu vody, která když se vypařuje do atmosféry, tak ji dokáže zchladit,“ říká fyzik Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Komunitní zahrada musela skončit

Radnice Prahy 2 se do sporu s obyvateli kvůli areálu Na Smetance dostala opětovně. Na místě byla od roku 2013 komunitní zahrada, kde místní obyvatelé pěstovali zeleninu a pořádali společenské akce. Před necelými dvěma lety musela skončit.

Na chodu zahrady se podílely asi tři stovky lidí a za pronájem pozemku platili 24 tisíc korun ročně. Proti vypovězení z pozemku v roce 2016 lidé sepisovali petici. Od ukončení provozu zahrady byl pozemek nevyužitý.

Na pozemku o rozloze přes 2400 metrů čtverečních chce městská část vybudovat sportovní hřiště pro míčové hry. Hřiště bude sloužit jako sportovní zázemí při hodinách tělesné výchovy i mimoškolních aktivitách žáků základní školy Na Smetance. Postupně jej začnou využívat i děti z ostatních škol v Praze 2. Na hřiště bude mít dovolen vstup i veřejnost, zejména o víkendech a ve večerních hodinách.