Nad Českem zazářila noční oblaka. Ojedinělý jev vzniká 85 kilometrů vysoko

V pátek večer mezi 21:30 a 23. hodinou byla nad celým územím České republiky pozorovatelná mimořádně jasná noční svítící oblaka. Naposledy tak jasný úkaz nastal 15. června 2012 ráno.

Noční svítící oblaka vznikají vysoko v atmosféře ve výšce asi 85 kilometrů nad zemí. Je to tenká vrstva ledových krystalků zachycených zpravidla na jemném meteorickém prachu.

Nejlépe jsou pozorovatelná okolo letního slunovratu. Tehdy se v mezosféře, tedy zóně atmosféry, kde se tvoří oblaka, stabilizuje teplota a tato oblačnost se hned nerozpadne. Oproti běžné závojovité oblačnosti leží zhruba sedmkrát výš nad zemí a díky tomu, že Slunce během červnových nocí neklesá hluboko pod obzor, může tuto oblačnost nasvítit, zatímco nad pozorovatelem je už pokročilý soumrak.

Proto jsou oblaka viditelná na nočním nebi proti hvězdám a vypadají, jakoby zářila elektricky modrou barvou. Letošní sezona těchto oblak je mimořádně příznivá – za četností stojí i velmi nízká sluneční aktivita, která by jinak vznik nočních oblak omezila.

Páteční úkaz byl na poměry Česka mimořádně vzácný. Obvykle se podobný výhled na noční oblaka nabízí až v severských zemích.