Do Adršpachu dojedou vlakem i ti, kdo vyrazí autem. Nová parkoviště budou v sousedních Teplicích

U nádraží v Teplicích nad Metují vzniknou nová záchytná parkoviště pro turisty mířící do Adršpachu. S jejich stavbou souhlasí správa CHKO Broumovsko. Parkoviště mají ulevit dopravně přetíženému Adršpachu – turisté, kteří se na zdejší parkoviště nevejdou, zaparkují v Teplicích a do Adršpachu dojedou vlakem.

Odstavná parkoviště v Teplicích nad Metují pojmou stovky aut a v provizorní podobě by měla začít fungovat již 1. května. Téhož dne také začnou mezi Teplicemi a Adršpachem jezdit zhruba každou půlhodinu vlaky. Turistům z Polska začnou sloužit i parkoviště v Mieroszowě, odkud ale pojedou vlaky jen třikrát denně. Přímo v Adršpachu pak budou hlídkovat strážci chráněné krajinné oblasti, kteří by chtěli zabránit tomu, aby lidé nechávali auta na loukách.

  • 6:31, 7:31, 8:30, 8:59, 9:31, 10:33, 11:31, 11:57, 12:31, 13:31, 14:33, 15:31, 16:33, 17:31, 17:57, 19:32

Adršpašské skalní město je velmi populárním turistickým cílem, v sezoně jsou však časté dopravní problémy. Vedou sem pouze úzké silnice III. třídy a parkovací kapacity jsou omezené. Loni na jaře a v létě doprava zejména o svátcích kolabovala a počátek května byl zvlášť kritický – po zaplnění parkovišť nevěděli řidiči, co dál a silnice zůstaly prakticky neprůjezdné.

Tomu by měl zabránit i nový informační systém u silnice. Mluvčí Královéhradeckého kraje již dříve upřesnila, že by měl řidiče upozornit na plná parkoviště a navrhnout jim „další možná řešení parkování“.

Jak upozornila správa CHKO, v Polsku, odkud řada turistů do Adršpachu přijíždí, je státním svátkem kromě 1. a 8. května také 3. květen. „V těchto dnech pravidelně zavítají do Adršpašsko-teplických skal tisíce turistů,“ varovali správci.