Rozšíření oblíbené cyklostezky i zcela nové trasy. V Praze startuje cyklistická sezona

Cyklisté z Prahy i jejího bezprostředního okolí se mohou v začínající sezoně těšit na několik novinek. Po jedné z nových tras se dostanou z Kunratic do Vestce u Prahy. Změnou prošla i stezka u Rokytky – a na oblíbené trase z Modřan do Zbraslavi se pak pro fanoušky jízdních kol cyklostezka rozšířila.

„Poprvé se mohou cyklisté projet po nedávno dokončených stezkách mezi Kolodějemi a Újezdem nad Lesy, z Běchovic do Xaverovského háje a mezi Kunraticemi a Vestcem u Prahy,“ uvedl pro ČT Vratislav Filler z občanského sdružení Auto*Mat.

Od minulého roku také mohou cyklisté jezdit v některých jednosměrkách v Praze na Smíchově, v Nuslích a na Ořechovce legálně oběma směry. Fungují tu takzvané cyklo-obousměrky.

„Pomáhají vyhnout se kopcům a rušným ulicím. Zřizují se v místě, kde je to zaslepené pro auta a kde se už dříve často jezdilo v protisměru. V místech jsou dodatkové tabule s informací, že se zde nachází cyklista v protisměru,“ doplňuje Vratislav Filler z občanského sdružení Auto*Mat.

Podobné cyklo-obousměrky umožňují podle Auto*Matu obousměrný provoz i v zahraničí, například v Německu nebo v Belgii.

Cykloservisy: Sezona začala dřív

Slunečné dny uplynulého týdne pak podle cykloservisů přivedly klienty dřív, než je obvyklé. Odborná kontrola kola tak může pár dní trvat. „Sezona letos začala o něco dříve, lidé s koly už chodí. Teď si počkáte tak tři až pět dní, v hlavní špičce ale i týden,“ říká majitel servisu v pražských Holešovicích. V hlavním městě vyjde celková prohlídka kola a případné seřízení do tisíce korun.

Na kontroly cyklistů se chystají i policisté. Budou kontrolovat alkohol, umístění odrazek, světel nebo povinnou přilbu u mladších patnácti let.

Varují také před necháváním kol bez dozoru. „Kolo je potřeba vždy dobře zajistit, ať už ve stojanu nebo třeba ve sklepě. Vyhýbejte se nekvalitním zámkům z tržnic, vybírejte takové, které je obtížné přeštípnout,“ varuje mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Podle policie lze kolo chránit i forenzními známkami, které usnadňují identifikaci a rychlejší návrat majiteli. Další možností jsou malé GPS lokátory, které přes mobilní aplikaci zjistí polohu kola.