Královéhradečtí zastupitelé odmítli dohodu s CTP v kauze černých staveb

Zastupitelé Hradce Králové neschválili dohodu o narovnání s developerskou společností CTP Invest, která na okraji Hradce Králové bez stavebního povolení rozestavěla dvě skladové haly. Firma měla jako kompenzaci městu dát 15 milionů korun. Radnice měla naopak společnosti dát souhlas s využitím městských pozemků pro přístupovou cestu k halám. Pro dohodu hlasovalo 15 zastupitelů z 33. Ke schválení bylo potřeba alespoň 19 hlasů.

Zajištěním městských pozemků pro přístupovou cestu by se firmě otevřela cesta k získání dodatečného stavebního povolení pro rozestavěné haly. Město uvažovalo o tom, že by za peníze od CTP dostavělo chodník a cyklostezku podél ulice Bratří Štefanů, která vede k rozestavěnému areálu CTP.

Hradecké zastupitelstvo se v minulém volebním období kauzou zabývalo několikrát, dohodu s firmou zastupitelé vždy odmítli. Nynější zastupitelstvo vzešlé z loňských voleb mělo případ na stole poprvé.

Firma při snaze se s městem dohodnout letos stáhla žalobu, kterou v únoru 2017 podala. Regionální ředitel CTP Zdeněk Apeltauer před hlasováním zastupitelům řekl, že CTP chce být dobrým sousedem města. „Projekt bychom chtěli dokončit. Nechceme, aby tam zůstalo torzo,“ řekl.

Stavba bez povolení

CTP Invest haly rozestavěla u výpadovky na Ostravu od podzimu 2014 do března 2015. Její následné snahy získat dodatečné povolení zatím neměly úspěch. Firma dosud proinvestovala 270 milionů, na pokutách za stavbu bez povolení zaplatila zhruba 1,3 milionu korun. V minulosti společnost jako o možném řešení uvažovala o tom, že areál napojí na silnici přes jiný pozemek.

Firma CTP již v minulosti peníze městu na veřejně prospěšné účely za udělení souhlasu neúspěšně nabídla. Vysloužila si za to trestní stíhání, když policie společnost podezírala z podplácení. Krajské státní zastupitelství později stíhání zastavilo, protože se neprokázalo protiprávní jednání. Zároveň se tím otevřel prostor k vyřešení celé kauzy dohodou o narovnání.