Pralesní miniatury i rostlina s listy jako plech. Pražská botanická zahrada otevírá výstavu orchidejí

Ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě v Troji začala výstava exotických orchidejí, která potrvá do konce března. Expozice vznikla pod vedením mistryně Česka a Slovenska ve floristice Kláry Franc Vavříkové. Návštěvníci spatří například pralesní miniatury či orchideje polopouště s listy tvrdými jako plech.

„Orchideje patří bezesporu k největším lákadlům trojské botanické zahrady. V loňském roce si jejich expozici prohlédlo více než 23 tisíc návštěvníků,“ řekl ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý. „Od roku 2006 výstava orchidejí pravidelně zahajuje jarní sezonu a zároveň patří mezi nejnavštěvovanější akce botanické zahrady,“ doplnil.

Základní myšlenkou výstavy je krása rostlinného těla orchidejí. „Květiny jsou připevněny k barevným přízím na kruzích. Zvolili jsme nejjednodušší tvar kruhu, který je symbolem nekonečna, koloběhu života, štěstí a naděje. Je to pozitivní obrazec, který bude provázet celou výstavu,“ řekla floristka Vavříková. Podle ní návštěvníci například zjistí, že listy orchidejí mohou být barevnější než květy, nebo objeví kořeny, které rostou vzhůru.

Součástí výstavy budou ukázky aranžování orchidejí. Na doprovodných panelech se návštěvníci například dozví, která orchidej má největší květ, jaká k životu nepotřebuje listy a které patří k těm nejmenším. 

Pražská botanická zahrada byla otevřena 1. ledna 1969 a její sbírka orchidejí byla založena v roce 1995. V současnosti obsahuje přes 2300 druhů a zhruba dvojnásobný počet rostlin. Expozice skleníku Fata Morgana, který byl otevřen v roce 2004, nabízejí možnost vidět tropickou přírodu z celého světa.