Tábor se dočká sochy Jiřího Hrzána. Herec bude na rodné město shlížet z gymnazijní zídky

Události v regionech: Tábor bude mít sochu herce Hrzána (zdroj: ČT24)

Tábor bude mít bronzovou sochu svého slavného rodáka, herce Jiřího Hrzána. Původně s touto myšlenkou přišel spolek místních, nepodařilo se jim však vybrat potřebných 600 tisíc korun. Vedení města nyní rozhodlo, že rozdíl v rozpočtu dorovná.

S nápadem umístit v Táboře umělcovu sochu přišel Patrik Kučera se svými kamarády. Jejich spolek proto už před sedmi lety vyhlásil sbírku. Za účelem získat na sochu peníze nadšenci také uspořádali různé benefiční akce a sochařskou soutěž, v níž zvítězil návrh sester Melkusových.

Hotový je zatím pouze sádrový model plastiky, na odlití do bronzu stále čeká. Organizátorům sbírky totiž chybí zhruba 300 tisíc korun. Táborská radnice se ale rozhodla, že zbývající částku zaplatí. „Peníze půjdou na odkoupení sochy do vlastnictví města,“ oznámil starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Socha bude balancovat ve výšce

Socha Jiřího Hrzána ozdobí zídku táborského gymnázia. To, že bronzová plastika bude balancovat ve výšce, má svou symboliku. „Jiří Hrzán byl známý pro svou zálibu lezení ve výškách,“ vysvětlil Patrik Kučera ze spolku Hrzán sobě!

Ta se přitom stala Hrzánovi osudnou. Herec, který zářil například v komediích Pane, vy jste vdova! nebo Drahé tety a já, totiž tragicky zemřel po pádu z pátého patra. Bylo mu pouhých jednačtyřicet let.

Po svém odchodu se do rodného města Jiří Hrzán rád vracel. Často s ním jezdil Aleš Slavík, který v Praze pracoval a s hercem se seznámil v Činoherním klubu. „Vždycky zpíval, až do Tábora zpíval svoje písničky. A to bylo hrozně hezký,“ vylíčil hercův kamarád.

Barbora Hrzánová
Zdroj: Loutky v nemocnici

Režim ale donutil Jiřího Hrzána, aby v Činohermím klubu skončil. Poté se živil jako kabaretiér. „Do spousty měst nesměl, takže myslím, že spoustě žijících soudruhů to zvedne mandle, že ten prcek Hrzán, který si pořád něco vymýšlel, bude mít sochu,“ uvedla umělcova dcera, herečka Barbora Hrzánová.