Agresivní rodiče děsí učitele, vchod do školy tak hlídají strážnici

Ústí nad Labem – Některé školy v Ústeckém kraji zakazují rodičům, aby vstupovali do budovy. Můžou za to stále častější útoky na učitele. Například v jedné z děčínských škol se z napadení vzpamatovávají dvě učitelky, jedna je stále na nemocenské. Ministerstvo školství plánuje na příští rok změnu zákona, která umožní za násilí ve školách dávat přísnější tresty.

Školy se bojí agresivních rodičů (zdroj: ČT24)

Škola v Boleticích má devět budov, v nichž studuje na 500 žáků. Podle učitelů je problematických asi deset rodičů, kterých se většina z nich bojí. Škola proto vyvěsila na svých internetových stránkách speciální opatření.

  • „Vážení rodiče, vzhledem k tomu, že během tohoto školního roku došlo již k řadě incidentů mezi rodiči a učiteli školy, jsme nuceni upravit režim vstupu do školy.“

Znamená to tedy, že rodiče, kteří přichází do školy vyzvednout své děti, dovnitř nesmějí. Hlavní vchod totiž hlídají strážníci. Navíc takové prostředí není přívětivé ani pro výuku dětí. „Děti jsou opravdu malé. To rozhodně nepůsobí dobře na jejich psychiku, tady by měly mít prostředí, ve kterém se cítí dobře,“ podotkl ředitel ZŠ Boletice Jaroslav Hauzírek. Každou návštěvu školy teď musí rodiče předem nahlásit řediteli.

Ministerstvo plánuje, že z učitelů se stanou chráněné osoby. Za útok nejen fyzický ale i slovní budou hrozit až tři roky vězení. Naopak možnost dočasně vyloučit agresivní děti z výuky, kterou by uvítali učitelé, se nechystá.

Před dvěma měsíci pět chovanců ústavu v Králíkách brutálně napadlo vychovatele (více čtěte zde). Před třemi lety zase žák pořezal učitelku chomutovského gymnázia.