Část penzionů na Šumavě vypouští splašky rovnou do přírody

Události ČT: Splašky na Šumavě vypouští do přírody skoro polovina penzionů (zdroj: ČT24)

Skoro polovina kontrolovaných penzionů na Šumavě porušila zákon o ochraně přírody. Často odebíraly vodu bez povolení nebo naopak vypouštěly do přírody vodu odpadní. Česká inspekce životního prostředí tam proto rozdala pokuty dohromady za více než čtvrt milionu korun.

Nejvyšší pokutu dostal penzion Klostermann, a to 25 tisíc korun za vypouštění odpadních vod bez povolení vodoprávního úřadu. Provozovatel chybu přiznává a slibuje nápravu.

„Jímka se nachází v prostoru, kde teď je zhruba metr sněhu. Když se naplní, tak z přepadu vede struha, kterou přepad odtéká,“ popsal současný stav provozovatel penzionu Zdeněk Vácha. „Takže naše ponaučení – častěji vyvážet, aby to neutíkalo ven,“ dodal.

V okolí Nových Hutí chybovalo 29 z 65 kontrolovaných podniků. Mezi nimi třeba i Penzion Švehlíkova chata, který bez povolení vypouštěl vodu ze své čistírny. Dostal za to pokutu 15 tisíc korun.

„V nedotčené přírodě, která tam je, se veškeré tyto nedostatky projevují ve zvýšené míře,“ uvedl František Coufal z českobudějovické pobočky České inspekce životního prostředí.

V obci plné podniků pro turisty kanalizace úplně chybí. Projekt na její vybudování už několikrát zkrachoval, třeba kvůli financím. „Je jasné, že takhle to dál nejde, to je logické,“ je si vědom starosta Nových Hutí Jiří Petráň (nezávislý).

Obec počítá s tím, že přípravu výstavby kanalizace ještě zkomplikují i složitá vyjednávání s majiteli pozemků. K Novým Hutím se inspektoři ještě letos vrátí. Další kontroly pak plánují na Lipensku.