Dva metry vysoké závaží. Těžký sníh prolomil střechu úpravny vody u Božího Daru

Události: Propadlá střecha v Myslivnách (zdroj: ČT24)

Pod tíhou až dvoumetrové vrstvy sněhu se v Myslivnách u krušnohorského Božího Daru propadla střecha na úpravně vody. Dodávky vody do Božího Daru i Jáchymova sice nehoda nenarušila, karlovarské vodárny a kanalizace, kterým objekt patří, ale nyní budou muset střechu zajistit – a podle všeho postavit novou.

„O pomoc při zajištění střechy na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru požádal její provozovatel karlovarské hasiče v úterý po poledni. Na střeše budovy ležela místy až dva metry vysoká vrstva těžkého sněhu, uvnitř objektu došlo již k částečnému propadu stropu,“ popsal mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Přivolaní hasiči sice začali sníh ze střechy odhazovat, aby konstrukci odlehčili, část střechy se ale při odklízení sněhu propadla. „Během propadu nebyla žádná osoba uvnitř objektu. Díky zajištění se nic nestalo ani zasahujícím hasičům,“ doplnil mluvčí.

Těžký sníh prolomil střechu úpravny vody u Božího Daru
Zdroj: ČTK

Nová střecha

Podle Antonína Jágla, ředitele Vodáren a kanalizací Karlovy Vary, které úpravnu spravují, propadlá střecha poškodila část technologie. I bez ní ale firma svede dodávat vodu podle norem.

„Jsme zvyklí, že tato vodárna ve špatném počasí nefunguje, jsou zde časté výpadky elektřiny a jsme na to připravení. Pro nás to bude znamenat, že část technologie vyřadíme, ale odběratelé se nemusí obávat, že by voda nebyla,“ řekl Jágl s tím, že zřejmě budou muset udělat celou novou střechu. Budova přitom není mimořádně stará, pochází z 60. let 20. století. 

Podle hasičů musí odstranění sněhu ze střechy zajistit vždy majitel objektu. Hasiči asistují, jen když hrozí nebezpečí. Zatížení střech vrstvou sněhu řeší česká národní norma, která mimo jiné zpracovává mapu sněhových oblastí Česka a odpovídající zatížení. Podle normy lze v této oblasti očekávat takový spad sněhu, že jeho vrstva může působit na střechu i hmotností více než 400 kilogramů na metr čtvereční.