Jihokorejský Nexen zamíří do Ústeckého kraje. Zaměstná tisíc lidí

Ústí nad Labem – Do průmyslové zóny Triangle na Žatecku míří investice v hodnotě 22,8 miliardy korun. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen se rozhodl, že tam postaví nový výrobní závod. Zastupitelé Ústeckého kraje na mimořádném zasedání schválili prodej příslušných pozemků. Předpokládá se, že Nexen vytvoří v regionu s nejvyšší nezaměstnaností asi tisíc pracovních míst. Jejich počet se může později v závislosti na odbytu zvýšit až na 2 300.

„Jsem rád, že tak rozhodli. Věřím, že v nejbližších letech se prokáže správnost jejich postoje,“ komentoval ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) výsledek hlasování zastupitelstva. Už včera prohlásil, že „jednání s investorem jsou tak daleko, že si neumí představit, co by je ještě mohlo zastavit“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pochválil za aktivitu při jednání s investorem jak vedení kraje, tak ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD).

Zastupitelé loni v listopadu schválili zmíněnému investorovi slevu na prodej pozemku. Cena se měla pohybovat mezi 150 a 350 korunami za metr čtvereční, přičemž standardní cena v zóně Triangle je 400 korun za metr čtvereční. Krajské zastupitelstvo tak investici vyšlo vstříc, protože firma zvažovala několik dalších lokalit.

O čtyřmiliardové investici budou rozhodovat také obyvatelé Vodňan na Strakonicku. Rakouská firma tam plánuje vybudovat dřevařský závod, kde by zaměstnala 500 lidí. Kromě pracovních míst ale přibude i kamionů. Radnice proto chce, aby o stavbě rozhodli lidé v referendu. To se bude konat současně s volbami do Evropského parlamentu.

Zastupitelé nakonec schválili prodej pozemků za cenu jedno euro za metr čtvereční – zdůvodnili to předpokládaným snížením nezaměstnanosti díky vzniku nových pracovních míst. Rozhodnutí zastupitelstva ohledně Nexenu ovšem není definitivní; pouze se rozhodlo o ceně pozemků. O konečné podobě smlouvy se bude hlasovat 28. května.

Dokument pak bude muset projednat i vláda. Kraj totiž po státu žádá, aby mu kompenzoval rozdíl v cenách pozemků. Konkrétně chce 304 milionů korun na přímé investice spojené se vstupem Nexenu a 401 milionů na další investice, které s Nexenem přímo nesouvisí. Jak řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný, pokud by tyto výdaje kabinet neschválil, smlouva s investorem by byla neplatná. Jasno by mělo být zhruba do měsíce.

Možná jedna z největších investic v Česku

Původně se spekulovalo o tom, že Nexen postaví svou továrnu v průmyslové zóně v Nošovicích nedaleko Frýdku-Místku (čtěte víc). Závod by mohl začít fungovat v roce 2017 a podle plánů by měl vyrobit ročně asi šest milionů pneumatik. Investice má počáteční hodnotu 22,8 miliardy korun; ta by se do budoucna mohla zvýšit až na 40 miliard, čímž by se stala jednou z největších zahraničních investic u nás.

Někteří opoziční zastupitelé, jako například Šárka Zimová Dostálová (PRO!kraj), ale poukazovali na nedostatečné informace o investorovi, jehož jméno bylo do poslední chvíle oficiálně tajné. Jiří Zelenka (Severočeši.cz) se v diskuzi vyjádřil jasně proti s tím, že podporovat by se měli především čeští podnikatelé. Ještě před hlasováním zasedání opustil.

Radek Vonka (ODS) zase připomněl osud společnosti Panasonic. Ta byla největším zaměstnavatelem v zóně Triangle, ale na konci roku 2012 ukončila výrobu a bez práce zůstalo 600 lidí.

Zóna Triangle o rozloze 364 hektarů se nachází nedaleko Žatce, na bývalém vojenském letišti. „Je tam vybudovaná infrastruktura, investor se může napojit na zdroje energií, buduje se tam společná čistírna odpadních vod,“ popsal výhody Zdeněk Rytíř, mluvčí Ústeckého kraje, kterému Triangle patří. Atraktivitu zóny mělo podpořit napojení na rychlostní silnici R7 z Prahy do Chomutova, jejíž podstatná část ale stále chybí.

Analytik: Investice Nexenu by výrazně pomohla zaměstnanosti

Pokud se realizuje investice jihokorejského výrobce pneumatik Nexen do nové továrny na Žatecku, výrazně to sníží nezaměstnanost v regionu. Navíc by se omezila závislost tuzemského růstu na vývozu, zvýšily by se daňové příjmy státu a Korejce by mohli následovat další zahraniční investoři. Myslí si to hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

„Tisíc pracovních míst by bylo zásadním příspěvkem ke snížení nezaměstnanosti v této oblasti,“ uvedl Marek s tím, že na podobně velikou investici se váže celá řada dalších zakázek pro firmy, které by korejskému investorovi dodávaly zboží či služby. „Takže ve výsledku by ten ekonomický efekt byl výrazně vyšší, než jen hodnota samotné investice,“ poznamenal ekonom.

Společnost Nexen Tire Corporation byla založena v roce 1942. Zaměřuje se na výrobu pneumatik pro osobní automobily, lehká užitková vozidla (LUV) a sportovní užitková vozidla (SUV). Svou produkci vyváží do 130 zemí. Pneumatiky dodává mimo jiné automobilkám Škoda Auto, Hyundai a Kia, které mají výrobní závody v Česku a na Slovensku. V současnosti provozuje Nexen továrny v Jižní Koreji a Číně.

Česká republika láká jihokorejské investory už několik let. Doposud největší investicí je nošovická automobilka Hyundai, kterou následovali i dodavatelé dílů. Korejci také vstoupili do letecké dopravy, když koupili podíl v Českých aeroliniích.