Novoroční oslavy proběhly v Česku klidně, záchranáři zasahovali kvůli pyrotechnice a alkoholu

Novoroční oslavy nebyly podle záchranářů bouřlivější než v minulých letech (zdroj: ČT24)

Oslavy příchodu nového roku slavily v ulicích českých měst tisíce lidí. Podle hasičů a záchranářů ale nebyly letošní oslavy výrazně bouřlivější než v minulých letech. Hasiči vyjížděli k 176 požárům, většinou způsobeným zábavní pyrotechnikou. Nejvíce požárů bylo v prvních šesti hodinách nového roku v Praze, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Zdravotníci vyjížděli nejčastěji pro zraněné pyrotechnikou a lidi ovlivněné alkoholem. Na jihu Moravy se otrávily alkoholem tři děti, jedno muselo být napojeno na řízenou ventilaci.

Tradičně nejvíc silvestrovských požárů je ve velkých městech. V Praze hasiči vyjížděli ke 46 požárům, z toho 44 bylo způsobeno zábavní pyrotechnikou, což je zhruba o polovinu víc než o rok dřív. Většinou hořel odpad, keře, zbytky pyrotechniky a kontejnery.

„Nárůst požárů především od zábavní pyrotechniky zaznamenalo i Brno,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Na jižní Moravě na čtyřech místech hořely túje.

Události: Hasiči a záchranáři měli o Silvestru tradičně napilno (zdroj: ČT24)

Zásahů od 20:00 na Silvestra do úterních 06:00 bylo o 27 víc než loni a o 63 víc než předloni. Rušnější než v roce 2017 byl také začátek nového roku. Výjezdů k požárům během první hodiny po půlnoci přibylo na 70 z předešlých 52, ke druhé hodině ranní jich bylo 117 proti 99 o rok dřív.

„Za většinou požárů stály dělobuchy, světlice a další pyrotechnické 'radůstky', kterými si lidé zpříjemňují příchod nového roku,“ dodala Zaoralová. Příčinou požárů byla většinou neopatrnost a zanedbání bezpečnostních předpisů při manipulaci se zábavní pyrotechnikou.

Novoroční oslavy v centru Prahy
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Neblahá silvestrovská tradice: zranění kvůli petardám a přemíře alkoholu

Záchranáři často ošetřovali pacienty, kteří v opilosti upadli a způsobili si tak zranění. Tři děti se na jižní Moravě během silvestrovského veselí přiotrávily alkoholem, stav jednoho z nich dokonce vyžadoval napojení na řízenou ventilaci. Do nemocnice záchranáři vezli také opilou čtrnáctiletou dívku z krkonošského Špindlerova Mlýna.

Ještě před půlnocí vyjížděli záchranáři k nehodě v pražské Bělehradské ulici, kde auto srazilo dvě chodkyně. Šestatřicetiletá žena utrpěla vážný úraz hlavy a byla v umělém spánku, jedenapadesátiletá chodkyně měla poraněnou hlavu a končetiny. Řidička z místa ujela, policie ji později zadržela v Korunní ulici, kde havarovala. Dechová zkouška na alkohol u ní byla podle policistů pozitivní.

Chodkyni a chodce v časných ranních hodinách srazily tramvaje v ulici Olšinách v Praze 10 a ve Vodičkově v centru hlavního města.

Několik lidí se zranilo při odpalování zábavní pyrotechniky. V Praze a v Ústeckém kraji měli kvůli takovým úrazům záchranáři shodně deset výjezdů, v jižních Čechách osm. Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku vybuchl muži dělobuch v ruce a lékaři mu museli amputovat většinu prstů na pravé ruce. Na Mělnicku jeli záchranáři pro člověka, kterému petarda amputovala několik prstů ruky, devastující poranění ruky a prstů způsobil výbuch římské svíce nezletilému chlapci na Nymbursku. Vážné zranění ruky utrpěl při výbuchu petardy také sedmnáctiletý muž ve Vrchlabí na Trutnovsku. 

V Dolních Beřkovicích na Mělnicku zemřel jeden člověk po srážce vlakem. Na Mostecku záchranáři po půlnoci vyjeli k Medvědí skále k pádu třicetiletého muže, s vážným zraněním skončil v nemocnici. V Sokolově někdo brzy ráno pobodal 33letého muže.

Úklidová četa v ulicích Prahy
Zdroj: ČT24

Úklidové čety vyrazily do ulic

Nepořádek po silvestrovských oslavách začaly z pražských ulic odstraňovat úklidové čety již v brzkých ranních hodinách. V centru hlavního města bylo nasazeno asi 120 lidí a 30 strojů. Metropoli vychází novoroční úklid na zhruba milion korun.

„Stroje vyjely do ulic stejně jako v minulých letech ve tři hodiny, ruční úklid pak začal v pět,“ uvedl vedoucí technicko-výrobního odboru PSAS Zdeněk Záluský. Uklízeči podle něj začali pracovat nejprve na Václavském, Staroměstském a Malostranském náměstí, Karlově mostě a na Hradčanech.

„Očekáváme stejné množství odpadu jako loni, tedy zhruba 35 tun,“ dodal Záluský. Nepořádek se podle něj letos ničím nevymyká, jako dříve je na něj připraveno 12 kontejnerů.

Tomáš se narodil v písecké porodnici v první minutě nového roku
Zdroj: ČTK/JIhočeská nemocnice

První novorozenec roku přišel na svět v Písku

Prvním letošním novorozencem je chlapeček Tomáš, který se narodil minutu po půlnoci v písecké nemocnici. První holčička přišla na svět ve 13. minutě nového roku v porodnici pražské Nemocnice Na Bulovce. Loni se o prvenství dělila miminka narozená hned po půlnoci v porodnici v Kadani a v pražské nemocnici v Motole.

Tomáš z písecké nemocnice váží 3700 gramů, měří 51 centimetrů. Přirozený porod byl podle zdravotníků bez komplikací. „Miminko je zdravé a má se čile k světu. Rodičům gratulujeme a přejeme vše nejlepší,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan. Ještě před první novorozenou holčičkou přišel na svět jako první dítě v Praze v letošním roce chlapec v porodnici U Apolináře.

Rodiče prvních dětí roku v řadě krajů dostávají od hejtmanství finanční dar. Postupuje tak třeba Ústecký kraj nebo vedení hlavního města. Praha tradičně odměňuje všechny děti narozené na Nový rok, chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Dar 15 000 korun od hlavního města loni dostalo 30 dětí.