V pražských Horních Počernicích hořel sklad s čisticími prostředky

V pražských Horních Počernicích odpoledne hořel sklad, ve kterém byly uloženy chemické čisticí prostředky. Podle původních zpráv mohla být ve skladu pyrotechnika. Hasiči halu v ulici Jiřího ze Vtelna evakuovali a vynesli z ní tlakové lahve. Vyhlásili také druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Požár dostali pod kontrolu před 17. hodinou.

K požáru hasiči vyjeli krátce před 15. hodinou. Podle mluvčího sboru Martina Kavky k ohni zamířilo šest profesionálních a tři jednotky dobrovolných hasičů z Prahy a Středočeského kraje.

„Když jsme přijížděli na místo, tak byli v areálu zaměstnanci. Ti se ale evakuovali sami, nemuseli jsme provádět žádnou záchranu. Při zásahu nebyl nikdo zraněn,“ uvedl Kavka.

Proč areál hořel a jaké škody oheň napáchal, zatím není jasné.

Podle mluvčího Kavky nebylo zcela jasné, co přesně se v hale nacházelo a zda to nebyla pyrotechnika. Poté, co se hasičům podařilo dostat požár pod kontrolu, zjistili, že v hale byly uloženy chemické čisticí prostředky. Ty ale při kontaktu s ohněm vybuchovaly, proto panovala domněnka, že by mohlo jít o pyrotechniku.

Hořelo také vybavení tamních dílen. Hasiči proto kontrolovali koncentrace škodlivých látek v ovzduší za pomoci policejního vrtulníku.

Z haly se podařilo hasičům vynést sedmnáct tlakových lahví, které následně ochlazovali. Požár se po 16. hodině už nešířil a do hodiny se ho podařilo dostat pod kontrolu. Kolem 16:45 už většina jednotek místo zásahu opustila.

„Rozsah požáru byl 50x20 metrů. Jedna hala byla prázdná, ve druhé byly tlakové lahve,“ upřesnil mluvčí. Na místě zasahovali hasiči v dýchací technice a využívali také výškovou techniku či zařízení Cobra, které slouží k hašení, prorážení i řezání stěn. 

Hasiči přiváželi vodu k hořící hale cisternami a zkomplikovali tak provoz v Horních Počernicích, dopravu v okolí musela řídit policie.

V Horních Počernicích hořel sklad s čisticími prostředky (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý požár pražští hasiči likvidovali i minulé úterý, kdy se oheň vzňal ve skladu obuvi a oblečení v Písnici. Požár uhasili po zhruba 23 hodinách a škodu předběžně vyčíslili na deset milionů korun. Příčinu ohně zatím nezjistili.