Ulice, která lákala už jen bezdomovce a filmaře, mizí. Začala demolice domů Na Nivách

UDÁLOSTI: V Ústí nad Labem začala demolice ulice Na Nivách (zdroj: ČT24)

Nese poetický název Na Nivách, ale všeobecně byla ulice v ústeckých Předlicích známá spíše jako ulice hrůzy. Ruiny, které ji lemují a které loni město odkoupilo, jdou nyní k zemi. Co vznikne na jejich místě, není zcela zřejmé, mohly by to být nové domy s byty pro mladé rodiny i seniory.

Ulice Na Nivách byla v posledních letech oblíbeným místem bezdomovců a také filmařů. Ti zde „zadarmo“ nalezli ideální děsivé a bezútěšné prostředí. Teď budou muset hledat jinde. V kdysi vyhlášené lokalitě začala demolice prázdných a rozpadlých bytových domů. Když se do jejich stěn zakously lžíce bagrů, rozpadaly se snad až příliš ochotně.

Práce ovšem stržením zdí neskončí. „Musíme zbourat samostatně budovy, poté budeme drtit materiál – stavební suť – a budeme zasypávat sklepní prostory,“ shrnul obchodní ředitel demoliční firmy Jaroslav Balšánek.

Šest domů z osmnácti by mělo zmizet do dubna. Za další půlrok by již neměl stát žádný. Demoliční práce by neměly obyvatele okolí příliš obtěžovat. Například nepřibyla žádná nová uzavírka, ulice je kvůli bezpečnosti uzavřena již dlouho.

Demolice domů v ulici Na Nivách
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Ulice Na Nivách stejně jako celé Předlice bývaly vyhlášenou lokalitou, žili tady lékaři, právníci a významní místní podnikatelé. Za demolici toho, co z ní zbylo, zaplatí Ústí nad Labem 6,5 milionu korun. Podle mluvčí magistrátu Romany Macové nezískalo město na bourání dotaci, žádná vhodná právě nebyla k dispozici. „Peníze půjdou z rozpočtu města,“ dodala.

Není to poslední investice do lokality. Co přesně s ní ale po zbourání ruin bude, město ještě nerozhodlo. Hovoří se ale o tom, že by Na Nivách mohly vzniknout nové domy s byty pro mladé rodiny nebo seniory.

Není to ani první městská investice. Ústí loni koupilo dva bloky zničených domů za 400 tisíc korun od dědiců podnikatele Jana Davida Horského. Ten domy před lety koupil a plánoval jejich rekonstrukci. Na ni nedošlo a dvě řady činžovních domů definitivně zchátraly.