Bez vody bylo v Praze deset tisíc lidí, ve Vysočanech prasklo potrubí

Dodávky vody ve Vysočanech jsou obnoveny. Spojovací se bude opravovat do konce týdne (zdroj: ČT24)

V pražských Vysočanech praskl ve čtvrtek večer vodovodní řad. Důsledky byly hned dva: bez vody se ocitlo přes deset tisíc odběratelů, havárie současně komplikuje dopravu ve vytížené Spojovací ulici. I když oprava potrubí odpoledne skončila, zůstává uzavřena ulice Spojovací, kterou unikající voda podemlela.

Podle informací Pražských vodovodů a kanalizací praskl večer vodovodní řad o průměru 500 milimetrů v ulici Skloněná. Voda potom přestala téct u 10 595 odběratelů ve Vysočanech a také v Libni. Podle mluvčího PVK Tomáše Mrázka nesouvisí havárie s počasím, potrubí prasklo kvůli únavě materiálu.

V noci vytékala voda do ulice Spojovací, proud byl hluboký zhruba 30 centimetrů, podle Mrázka vytékala voda asi dvě hodiny, z potrubí unikalo až 360 litrů za sekundu. Voda navíc mrzla, správa komunikací ji potom solila. PVK zatím začala vodovod opravovat.

Situace zkomplikovala chod vysočanské polikliniky. Ambulace zůstaly z hygienických důvodů zavřené, přesunuly se operace, lůžkové oddělení využívalo vodu z cisterny. Doma zůstaly děti z několika škol a školek, zavřely i některé restaurace. Dodávky vody se podle mluvčího Mrázka podařilo obnovit v pátek odpoledne.

Spojovací ulice je přesto ve směru do Jarova stále neprůjezdná. „V podzemí se vytvořila kaverna, kterou bude nutné odstranit, proto bude až do konce týdne uzavřena Spojovací ulice ve směru z Libně,“ zdůraznil.