Sprejera z Prachovských skal policie nenašla, případ odložila

Policie nenašla sprejera, který měl koncem srpna na dvou místech v Prachovských skalách postříkat pískovcové bloky. Případ proto odložila. Podle mluvčího jičínské policie Aleše Brendla se nápisy nacházely v těžko dostupné oblasti a jeden mohl být víc než rok starý.

„Policie případ odložila. Vzhledem k tomu, že jsou nápisy v těžko dostupné oblasti Prachovských skal, tak byla velmi malá šance, že pachatele někdo viděl. Jeden z horolezců nám zároveň potvrdil, že jeden z nápisů na místě viděl už v létě minulého roku,“ uvedl mluvčí Aleš Brendl s tím, že pokud se objeví nějaké nové informace, k případu se může policie znovu vrátit.

Poškozené skály patří Správě majetku rodiny Schliků. Podle Vladimíra Tekverka ze správy majetku rodiny má každé poškozené místo pískovcového masivu asi dva až tři metry na délku a necelý metr na výšku.

„Jeden je větší, jeden menší. Můj soukromý názor je, že bez poškození povrchu skály to odstranit nejde. Snad by to šlo nějakým kartáčem, zkrátka technicky. Chemické čištění je nesmysl. Otázka je, jestli se do toho vůbec pouštět. Nejraději bych toho pachatele chytil, aby to tím kartáčkem na zuby vyčistil,“ řekl koncem srpna Tekverk.

Pachateli hrozily podle Brendla za spáchání přečinu poškození cizí věci až tři roky vězení. Škoda je podle Tekverka nevyčíslitelná.