Navážení zeminy a odpadu ve Vážanech je trestný čin. Skládka ohrožuje i protipovodňová opatření

Soud rozhodl, že skládka zeminy je trestným činem (zdroj: ČT24)

Spolek SVS Delta Racing Team, který do Vážan nad Litavou na Vyškovsku navážel zeminu, stavební suť a nebezpečný odpad, spáchal trestný čin. V pondělí o tom rozhodl okresní soud. Spolek poškodil životní prostředí, vzniklá halda se totiž sesunula z pozemků bývalého motokrosového areálu, zasypala potok a ohrožuje protipovodňová opatření. Pozemky mají podle soudu propadnout státu, spolek také musí zveřejnit rozsudek ve dvou celostátních denících.

Problém s navážením materiálu řeší Vážany už deset let. Spolek SVS Delta Racing Team na pozemek materiál svážel pro zbudování motokrosové dráhy. Vytvořený umělý svah se ale začal sesunovat do blízkosti suchého poldru z roku 1990, který Vážany chrání před velkou vodou. Nákladní vozy na místo kromě hlíny údajně vozily také nebezpečný odpad, který obsahoval azbest.

Navážení trvalo až do roku 2016. „Prokázalo se, že se tam konaly časté navážky suti včetně nebezpečného azbestu, prokázalo se to posudky i odbornými vyjádřeními,“ uvedla samosoudkyně Zdeňka Kalová. Sesuv navážky pak podle ní překryl zemědělskou půdu jiných vlastníků. Šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26 tisíc metrů čtverečních.

Podle Okresního soudu ve Vyškově spolek překročil zákon a spáchal trestný čin. Předsedkyně senátu uvedla, že je otázkou, zda se nedozírné škody na životním prostředí podaří napravit. Náklady byly vyčísleny na zhruba 42 milionů korun.

Spolek přitom prý nemá prakticky žádný majetek. Pozemky by měly propadnout státu, který by měl situaci v budoucnu řešit a pokusit se o nákladnou nápravu. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si nechaly lhůtu pro odvolání.

Podle soudu stál za navážením materiálu někdejší jednatel spolku Tomáš Hrdinka starší, bývalý automobilový závodník. Podle jeho obhájce Milana Netolického se hájí tím, že kdyby mu správní orgány neházely klacky pod nohy, vybudoval by tam zamýšlený sportovní areál, jak bylo původně naplánované. Trestní stíhání Hrdinky ale policie označila jako neúčelné, protože figuroval v jiném případu, který se týká krácení daní. Soud ho za to poslal na 9,5 roku do vězení.

V lednu se v souvislosti se skládkou zeminy rozhořel další spor. Zástupci obce nechali v její blízkosti vybudovat tunel pro odvod vody z polí, propustek ale někdo zasypal zeminou. Přestože jejich podezření padlo na spolek, trestní oznámení podali na neznámého pachatele. Spolek obvinění popřel. Odvodňovací kanál za 300 tisíc korun dělníci budovali čtyři měsíce.