Soud sebral koalici na Praze 4 mandát, podle Pirátů to však dohodu neohrozí

Dohodnutá povolební koalice v Praze 4 mezi Piráty, Prahou 4 sobě a hnutím Společně pro Prahu neplatí – alespoň tak vnímají někteří místní politici situaci na Praze 4 poté, co soud přerozdělil počet mandátů a koalice by měla jen těsnou většinu. Piráti ovšem odmítají tvrzení, že se vedou nová vyjednávání. Do opozice tak míří ODS i TOP 09.

Soud vyhověl stížnosti proti volbám v Praze 4 a po přepočtení hlasů zrušil mandát Zdeňku Pokornému (Společně pro Prahu 4) a nově jej přiřkl Janu Hušbauerovi (ANO). Koalice, kterou utvořili Společně pro Prahu 4, Praha 4 sobě a Piráti, tak přišla o jeden mandát. Nadále ale má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu 24 hlasů.

„Probíhají jednání se všemi relevantními partnery na tom, abychom postavili nějakou radu, která se bude moci opřít o nějakou srozumitelnou většinu v zastupitelstvu,“ řekl ČT Michal Hroza, předseda TOP 09 v Praze 4.

Tibor Vansa za Piráty a nezávislé však jakákoliv jiná jednání, než která vede stávající koaliční sestava, odmítl. Podle něj původní dohoda platí.

Starostou by měl být předseda Zelených Petr Štěpánek. Post mu přenechali vítězní Piráti, kteří za to získali čtyři křesla radních s právem přednostního výběru resortů.

Ve volbách zvítězili Piráti s 18,9 procenta hlasů a deseti mandáty, druhá ODS získala 17,5 procenta a devět mandátů a stejného výsledku dosáhlo také uskupení Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí). Čtvrté ANO mělo sedm mandátů, po rozhodnutí soudu mu připadl ještě osmý. Naopak dalšímu uskupení Společně pro Prahu (STAN a KDU-ČSL) soud jedno křeslo odebral a mají tak pět zastupitelů. TOP 09 má čtyři mandáty. Městská část je se zhruba 130 tisíci obyvateli největší částí hlavního města.