Hasiči po 21 hodinách uhasili požár haly s elektroodpadem v Letech u Prahy

Události: V Letech u Prahy hořela hala s elektroodpadem (zdroj: ČT24)

Hasiči v neděli vpodvečer po zhruba 21 hodinách uhasili požár haly v Letech u Prahy, ve které bylo zhruba 600 tun elektroodpadu. Plameny dostali pod kontrolu v 5:41 ráno, tedy téměř deset hodin po nahlášení. Během zásahu se nikdo nezranil. Hasiči už odvolali doporučení pro obyvatele Prahy, aby nevětrali. Předběžná škoda je vyčíslena na pět milionů korun.

Hasiči v sobotu večer hustý kouř stoupající z haly označili za toxický, ale šířil se do neobydlené oblasti. V neděli ráno se však dostal až nad Prahu a hasiči proto vydali doporučení, aby lidé v Praze a okolí nevětrali. To už však uvedli, že kouř nebezpečný není a chemická služba nenaměřila žádné nebezpečné hodnoty. Doporučení nevětrat skončilo po 14:30.

„Veškerá opatření kvůli zápachu jsou zrušena i na území hlavního města Prahy. Obyvatelé již můžou větrat a vycházet ven, žádné nebezpečí nehrozí,“ uvedli pražští hasiči odpoledne na Twitteru.

Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela odebrala chemická laboratoř vzorky z řeky Berounky, vodu kontrolovala od soutoku s Vltavou v Praze až k Letům. Výsledky rozborů by mohly být známé během pondělí. „Nedošlo ale k úhynu ryb, takže nepředpokládáme žádné velké komplikace v této oblasti,“ řekl Gabriel. Během odpoledne pak byly odebrány vzorky také přímo z vody v místě požářiště.

Požár v Letech u Prahy zachytil iReportér Matěj Kořán (zdroj: ČT24)

Požár likvidovalo 36 jednotek hasičů

Hala o rozměrech zhruba 40 krát 70 metrů začala hořet v sobotu večer, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu ze čtyř možných. Na likvidaci se celkem podílelo 36 jednotek hasičů ze Středočeského kraje a Prahy, tedy asi 250 hasičů. Hasičům pomáhalo 81 kusů techniky a další speciální stroje.

Požár haly s elektroodpadem v Letech u Prahy (zdroj: ČT24)

Hasiči používali i speciální techniku, jako například velkoobjemové kontejnerové čerpadlo s výkonem 4250 litrů za minutu, které pomáhalo dopravovat vodu z více než 900 metrů vzdálené řeky Berounky. Povolali také tankovací kontejner ze stanice Rakovník, který doplňoval naftu do cisteren. Na místo dorazila speciální těžká technika ze záchranného útvaru ve Zbirohu.

Zprávy: V Letech u Prahy hořela hala s elektroodpadem (zdroj: ČT24)

Do pondělního rána zůstane na místě požáru místní dobrovolná jednotka pro případ, že by se oheň znovu rozhořel. Na požářiště bude během noci dohlížet policie, jelikož stále není ukončené vyšetřování na místě.

Hala už šla k zemi, škoda je přes pět milionů

Povolaný statik konstatoval nebezpečné narušení objektu a nařídil demolici. Hasiči s ní začali brzy ráno, využili k tomu speciální Tatru s rypadlem, která přijela ze Zbirohu. Po poledni se k demolici přidalo pásové rypadlo, které dorazilo až z Hlučína.

Předběžná škoda jen na uskladněném materiálu činí pět milionů korun, konečná škoda ale bude vyšší. V hale v době požáru nikdo nebyl, nikdo se nezranil.