Praha se kvůli Blance obrátila na ministryni: Policie vede protichůdná šetření

Praha - Policejní útvary, které prošetřují stavbu tunelu Blanka, postupují podle Prahy protichůdně. Město se proto obrátilo na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, aby vyvolala jednání s Nejvyšším státním zastupitelstvím. Zastavením prací na tunelovém komplexu se zabývá Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Protikorupční policie se na konci minulého týdne na základě trestního oznámení obrátila na Prahu a požádala o materiály týkající se stavby. Od loňského léta řeší kauzu i českobudějovická expozitura Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Českobudějovická expozitura podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) prošetřuje, zda nebyl uzavíráním dodatků ke smlouvám a změnami díla se stavební firmou Metrostav porušen zákon. „Jinými slovy smlouva a stavba se neměly měnit a město mělo účtovat pokutu za nedodržení původních podmínek,“ uvedl primátor na brífinku.

ÚOKFK v Praze naopak radnici požádal o součinnost při šetření možné trestné činnosti z důvodu zastavení prací na tunelu Blanka. Metrostav přitom podle Hudečka přerušil práce, a proto hlavní město Praha neproplácelo faktury na vícepráce, kterými byla stavba měněna. „Podle tohoto útvaru se tedy vícepráce naopak proplácet měly,“ podotkl Hudeček.

Praha se proto obrátila na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou, aby vyvolala jednání s Nejvyšším státním zastupitelstvím. „Požadujeme sjednocení právní interpretace pojmu péče řádného hospodáře v souvislosti s policejním vyšetřováním stavby tunelu Blanka. V současné době tu totiž jsou dvě naprosto protichůdná policejní šetření.“

Tomáš Hudeček: „Rada hlavního města nemůže vědět, jak má postupovat, aby dodržela péči řádného hospodáře, když dva policejní útvary přichází s naprosto odlišnými interpretacemi. Kvůli nemožnosti učinit zodpovědné rozhodnutí v případě dostavby Blanky hrozí riziko vzniku mnohasetmilionových škod. Na paní ministryni Válkovou jsme se obrátili právě ve snaze zabránit vzniku takové rozsáhlé škody.“

Praha a stavební firma Metrostav se kvůli problémům týkajícím se tunelu Blanka přou u rozhodčího soudu. Metrostav v prosinci zastavil práce kvůli neproplaceným fakturám za 2,115 miliardy korun. Důvodem bylo i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací, stavbaři tak podle Metrostavu nemohli ve stavbě pokračovat. Město do arbitráže vstoupilo kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit.

Rozhodčí soud v lednu v prvním usnesení nařídil Metrostavu pokračovat v některých pracích zhruba za 50 milionů korun. Podle stavební firmy rozhodl i o tom, že jsou smlouvy platné. Praha to ale popírá. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) tvrdí, že platnost smluv budou soudci ještě řešit.

Termín otevření problematické stavby, která vyjde Prahu na více než 36 miliard korun, se několikrát posunul. Nyní primátor mluví o létě. Metrostav ale už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Za dokončení Blanky musí Praha zaplatit ještě více než miliardu.