Z falešné oběti vrahem. Za ubodání prodavačky ve večerce dostal muž 18 let

Na osmnáct let poslal liberecký krajský soud do vězení muže obžalovaného z vraždy prodavačky ve večerce. Václav Matouš, který půjde za mříže, se původně stylizoval do role druhé oběti přepadení. Prodavačku předtím čtrnáctkrát bodl nožem.

Muž, kterého soud usvědčil z vraždy, původně svedl policii na falešnou stopu. Kriminalisté po útoku ve večerce ve Vratislavicích nad Nisou vyhlásili pátrání po dvou mužích. Později obžalovaný muž v té době ležel s těžkými zraněními v nemocnici. Sám tvrdil, že byl druhou obětí přepadení obchodu. Útok však zachytily kamery v prodejně, takže vyšlo najevo, co se ve skutečnosti stalo. U soudu se nakonec ke zločinu přiznal.

Obžaloba popsala přepadení tak, že muž počátkem letošního ledna dopoledne vběhl do prodejny potravin v Dopravní ulici, prodavačku udeřil rukou, poté sebral nůž z pultu a začal ji bodat. Při jednom úderu se nůž zlomil a čepel uvízla v krku napadené.

Pachatel poté uchopil další nůž a prodavačku odtáhl do skladu, kde upadli na zem. Opakovaně ji podle spisu dále bodal a poté ještě udeřil dvěma lahvemi od piva do hlavy. Poté přivolal policii a zprvu se snažil vystupovat jako svědek a další oběť přepadení.

Obětí vraždy byla devětačtyřicetiletá Vietnamka, Matouš řekl, že večerku přepadl, protože potřeboval 5 tisíc korun na zaplacení nájemného na ubytovně. 

Uložený trest je souhrnný, Matouš již dříve dostal osm měsíců za neplacení výživného. Za samotnou vraždu provedenou zvlášť trýznivým způsobem mu hrozilo 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Krajský soud Matoušovi zároveň uložil povinnost zaplatit manželovi zavražděné dva miliony korun za nemajetkovou újmu a přes 32 tisíc korun za náklady na pohřeb.