Exšéf DPP Dvořák se v kauze jízdenek zastal Rittiga. Je jen návnadou pro média, řekl soudu

Události: Dvořák odmítl manipulaci se zakázkami v DPP (zdroj: ČT24)

Výslechem obžalovaných pokračuje u soudu kauza údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP). Bývalý šéf DPP Martin Dvořák u soudu řekl, že lobbista Ivo Rittig je v kauze jen návnadou pro média. Ve své výpovědi také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o Dvořákovi tvrdí, že zmanipuloval tři zakázky dopravního podniku a část zpronevěřených peněz měla skončit právě u Rittiga.

Zatímco Dvořák čelí stíhání za zpronevěru a zjednání výhody při zadávání zakázek, Rittig je obviněn z praní špinavých peněz. Dvořák ale před soudem tvrdil, že zná Rittiga už přes 25 let, a lobbisty se zastal. „Pan Rittig je v tomto příběhu jen návnada pro média. Nevidím žádnou souvislost a ani si nemyslím, že by mu v rámci jeho tehdejšího postavení stálo za to s kýmkoliv jednat o dodávkách jízdních dokladů,“ uvedl. Sám Rittig  se z účasti na říjnových soudních líčeních omluvil.

Dvořák ve výpovědi rovněž odmítl, že by se k údajně vyvedeným penězům z DPP dostal přes zahraniční firmy zmíněné v obžalobě: „Nikdy jsem nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet, nikdy jsem nenavštívil žádnou zahraniční banku, nikdy jsem nevstoupil do žádné advokátní kanceláře v zahraničí, jak je mi podsouváno.“

V předmětné době manažer podle vlastních slov nevěděl ani o existenci karibské společnosti Cokeville Assets, přes kterou podle státního zástupce putovaly peníze z výroby jízdenek z papírny Neograph k Rittigovi. „Nebylo mi známo, že Neograph má smluvní vztah s Cokeville Assets, a i kdybych to věděl, nepovažoval bych to za důležitou věc. Jediný parametr, který nás zajímal, byla co nejlepší služba za férovou cenu,“ poznamenal.

Obžalobě čelí i Dvořákova matka, která si údajně pořídila z vyvedených peněz nemovitost na ostrově Madeira. Její syn k tomu uvedl, že obchodu s realitami se matka věnuje už od 90. let a že nákupy financuje částečně z vlastních zdrojů, částečně z peněz investorů a částečně díky bankovním půjčkám.

O tom, že by obchodovala s kýmkoliv z obžalovaných, prý Dvořák neví. Dům na Madeiře si podle něj matka pořídila z velké části z vlastních zdrojů, zbytek pak na základě úročené půjčky. O tom, kdo jí půjčku poskytl, nechtěl mluvit s tím, že to neví přesně. O matce také řekl, že je kamarádkou advokáta Drahomíra Šachty. V jeho kanceláři pracovala trojice advokátů, kteří jsou v kauze rovněž obžalováni a kteří spolupracovali i s Rittigem – Karolína Babáková, David Michal a Marek Stubley.

Obžaloba o Dvořákovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Dvořák před soudem vypovídal už v úterý, kdy vinu odmítl a proces označil za divadlo. Soudce Petr Hovorka se chce případu věnovat dva říjnové týdny a potom v termínech od prosince až do konce března. 

U soudu ve středu vypovídal i někdejší ekonomický ředitel DPP Ivo Štika. Státní zástupce ho viní v jediném bodě obžaloby: v zakázce na tisk jízdenek, kterou získala firma Neograph. Dopravnímu podniku údajně pomohl obejít povinnost vypsat otevřenou soutěž, když jízdenky označil za ceninu.

Ekonom se ale vinen necítí: „Byl jsem zodpovědný za to, že dopravní podnik bude mít na výplaty, že sestaví rozpočet a ten bude dodržen, že audit bude bez výhrad, že nebudou žádné daňové problémy. Tečka.“

S dalšími obžalovanými, předsedou představenstva Neographu Janem Janků a ředitelem Cokeville Assets Peterem Kmetěm, prý Štika jednal přesně 15 minut stejně jako s ostatními možnými dodavateli. „Poté jsem to předal příslušnému útvaru k projednání,“ podotkl. Neograph podle něj dokázal spolehlivě ochránit jízdenky před paděláním, před kterým varovala DPP policie.

V kauze je 17 obžalovaných

Případ má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které dopravní podnik uzavřel v roce 2008 v souvislosti se zajištěním prodeje jízdenek, tisku jízdenek a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů. Podnik v kauze figuruje jako poškozený, podle obžaloby přišel nejméně o 457,5 milionu korun. Peníze údajně částečně skončily u Rittiga a Dvořáka.

Obžaloba viní v první větvi tři bývalé zaměstnance DPP: Dvořáka, ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb podniku Tomáše Petanu. S nimi se budou z podezření na zpronevěru a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky zpovídat jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc, Jan Janků z papírny Neograph a Peter Kmeť za karibskou firmu Cokeville Assets. Obviněni byli původně i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale mezitím zemřeli.

V druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr i jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Na lavici obžalovaných usednou také Petr Michal, Jana Šádková a Jaroslav Kubiska z účetní firmy Peskim, Dvořákova matka Marie a advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem.