Zaměstnanci karlovarského festivalu se zřejmě otrávili vodou z post mixu

Příčinou zažívacích potíží na filmovém festivalu v Karlových Varech byla zřejmě voda z post mixu. S jistotou se ale podle hygieniků zdroj nákazy zjistit nepodařilo. České televizi to sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje (KHS KK) Michaela Zajíčková. Příští rok proto organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF) počítají s preventivními opatřeními.

Informace vyplývají ze závěrečné zprávy. „Pravděpodobnou příčinou nákazy byla voda určená pro přípravu nápojů v post mixu pro zaměstnance stánků, poskytovaná společností Thermal - F. Tu totiž konzumovalo všech 40 nemocných,“ uvedla Zajíčková.

Podle ní se ale KHS KK v rámci šetření případu zaměřila i na opatření, která by v budoucnu během konání festivalu šíření infekčních onemocnění předcházela. „Za tímto zásadním účelem jsme předložili zástupcům společností Thermal - F a Film Servis Festival Karlovy Vary, soubor technických i organizačních preventivních opatření. Obě společnosti se k jejich dodržení zavázaly,“ dodala mluvčí KHS KK. Konkrétní opatření ale Zajíčková sdělit nechtěla.

Zažívací potíže se v červenci během 53. ročníku MFF v Karlových Varech projevily u 40 zaměstnanců. Ambulantní lékařské ošetření v nemocnici vyhledalo 37 z nich. Většina z nich dostala infuzi a léky. Poté byli propuštěni. Z účastníků festivalu neonemocněl nikdo.