Pražské koaliční námluvy tentokrát na téma IT, elektronizace a fungování úřadu

Události: Povolební vyjednávání v Praze pokračuje (zdroj: ČT24)

Expertní týmy pražských Pirátů, Prahy sobě (PS) a koalice Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) se sešly na druhém společném jednání. Vyjednavači se zabývali IT, sociální politikou a životním prostředím. Kdy série jednání o programu skončí, není jasné. Strany se sejdou i v pátek a v pondělí. Komentátor Bohumil Pečinka očekává, že během rozhovorů dojde k mnoha nedorozuměním.

„Na dnešním trojstranném jednání k fungování úřadu, elektronizaci a IT jsme se shodovali ve většině bodů, u několika bodů nás ještě čeká probrat dílčí aspekty. Jsme rádi, že Piráti a Spojené síly pro Prahu vidí podobně nutnost lepší komunikace úřadů s veřejností a také komunikaci magistrátu s městskými částmi,“ uvedla mluvčí PS Julie Kochová.

Piráti, PS a Spojené síly pro Prahu se na společných rozhovorech domluvili v pondělí. Piráti už před tím deklarovali, že jejich preferovanou podobou koalice je právě spolupráce s těmito dvěma uskupeními a zároveň jim předložili nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostaly po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora.

Praha Sobě už před volbami vyloučila spolupráci s ODS a hnutím ANO, s kterým nechtějí do koalice ani Spojené síly.

Pečinka očekává nedorozumění

„Podstatné není, co chtějí udělat, na tom se shodnou, ale jak. Jaké prostředky na to dají a kdy během čtyř let to udělají. Myslím, že tam začíná skutečná politika, ne psaní slohových prací,“ okomentoval vyjednávání Bohumil Pečinka z časopisu Reflex.

Pečinka: Koalice si musí vytyčit priority, očekávám mnohá nedorozumění (zdroj: ČT24)

Pečinka podotknul, že v rámci pražského rozpočtu si koalice bude muset vytyčit priority a shodnout se na nich. Komentátor očekává, že dojde k mnoha nedorozuměním. Zmínil třeba plán Pirátů organizačně zařadit fakultní nemocnice pod Prahu a řídit je, s čímž hlavní město nemá zkušenosti. „Jsem zvědav, jak se k tomu postaví další strany,“ zamyslel se.