Při opravě Libeňského mostu by se měl vedle postavit provizorní, oznámil Dolínek

Technická správa komunikací (TSK) doporučila při opravě Libeňského mostu v Praze postavit provizorní most jako náhradu. Stál by proti proudu Vltavy vedle toho stávajícího. Sloužil by pro automobily, autobusy a pěší a při povodních by nebyl funkční. Novinářům to řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Podle dokumentu by příprava pro vybudování provizoria trvala 26 měsíců při stavebních nákladech zhruba 85 milionů korun. Která varianta bude nakonec vybrána, rozhodne nové vedení města.

TSK pracovala původně se čtyřmi variantami. V první se uvažovalo o mostu v ose ulic Komunardů a U Náhonu a Thámova v Praze 8. Podle druhé varianty mělo provizorium vést z ulice Jateční v Holešovicích přes řeku do Urxovy ulice v Karlíně a třetí z Jankovcovy k Invalidovně. Poslední varianta počítá se stavbou provizoria podél Libeňského mostu proti proudu řeky. Tuto variantu vedení města TSK doporučila jako nejvýhodnější.

K vybranému řešení bylo vypracováno ještě několik variant. Jako nejpravděpodobnější se z nich jeví vybudování nízkého silničního provizorního mostu, který by sloužil v obou směrech pro automobily a chodce. Na most by mohly rovněž autobusy.

„Výhodou je zajištění relativně komfortního rychlého propojení břehů,“ poznamenal Dolínek. Nevýhodou je malá výška mostu, která by ho při začínající povodni vyřadila z provozu. S tramvajemi tato varianta nepočítá, proto by vedle mohl vzniknout ještě jednosměrný tramvajový most.

Kromě nákladů na samotné vybudování provizoria by Praha musela platit také přípravy projektu za 13 milionů a následně nájem skládacího mostu. Ten je podle TSK odhadnut na 34 milionů.

Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu. Politici se v minulosti přeli, zda jej zbourat, nebo zrekonstruovat. Letos v lednu musel být zhruba na měsíc pro automobily a MHD uzavřen a následně podepřen. Osud mostu v minulosti řešilo i ministerstvo kultury, památkou ho ale neprohlásilo. Nově vznikající koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) se ve středu na společném jednání shodla, že má být most opraven.