Piráti, Praha sobě a Spojené síly ladí program. Vítězná ODS koalici nevzdává

Brífing po jednání možné budoucí koalice v Praze (zdroj: ČT24)

V Praze se ve středu poprvé sešly expertní týmy Pirátů, Prahy sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Tato tři uskupení dala najevo zájem o koaliční spolupráci ve vedení hlavního města, nejprve však chtějí důkladně diskutovat o svých programech. Strany se sejdou celkem nad osmi oblastmi a jako první řešily dopravu. Snahu o koalici však nevzdává ani vítězná ODS.

Tématem byl například rozvoj tramvajové dopravy i výstavba metra linky D a také parkování, které se odráží v programech všech třech uskupení v Praze. Dalšími oblastmi mělo být třeba i fungování úřadů, územní rozvoj nebo digitalizace. 

„Jednání budou dlouhá, jsme teprve na začátku, ale prozatím jsou velmi pozitivní a konstruktivní,“ uvedl na středečním brífinku Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě.

„Začali jsme tím nejkomplikovanějším, co v Praze v tuto chvíli máme, a to je doprava. Jednáme pětapadesát minut, proto těžko v tuto chvíli mít nějaké silné vyjádření,“ doplnil ho Pavel Richter z TOP 09.

Všechna tři uskupení se ale už shodla, že by se Libeňský most měl rekonstruovat. Na tom, zda most zbourat a postavit nový, nebo ho opravit, se dosud politici s odborníky nemohli dohodnout. 

Jednání o personálních otázkách, například o tom, kdo by měl usednout do křesla primátora, chtějí strany zahájit až poté, co porovnají programy. 

Společná jednání Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil budou pokračovat také v následujících dnech. Experti stran se sejdou rovněž nad tématy územního rozvoje, veřejného prostoru a bydlení, transparentnosti a majetku, životního prostředí, sociální politiky, zdravotnictví a bezpečnosti, fungování magistrátu, školství, kultury a památkové péče.

Před středečním jednáním o dopravě se uskutečnila také koordinační schůzka zástupců stran. Na ní měli dohodnout organizaci vzájemných vyjednávání.

Piráti, Praha sobě a Spojené síly se na společných rozhovorech domluvili v pondělí. Piráti již předtím deklarovali, že jejich preferovanou podobou koalice je právě spolupráce s těmito dvěma stranami, a zároveň jim předložili nabídku, podle které by v jedenáctičlenné radě dostaly po čtyřech místech včetně náměstků, Piráti by obsadili dvě místa a post primátora. Praha sobě již před volbami vyloučila spolupráci s ODS a ANO, s kterým nechtějí do koalice ani Spojené síly.

ODS chce jednat i s Čižinským

Poprvé od komunálních voleb se v Praze v 18 hodin sešel také zastupitelský klub vítězné ODS. Předsedou zastupitelského klubu občanských demokratů v pražském zastupitelstvu byla zvolena místopředsedkyně strany a zastupitelka Alexandra Udženija. Kromě volby předsedy klubu se ODS zabývala také dalším vyjednáváním o možné koalici.

„Dívali jsme se na programové priority ostatních stran a hovořili o jejich průniku. Nějaký tam vidět je a v jednáních budeme pokračovat. Oslovíme znovu všechny zvolené strany a chceme ty otázky probrat,“ řekl bývalý primátor Bohuslav Svoboda.

Mezi stranami, které chce ODS oslovit, je také Praha Sobě poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského, který opakovaně řekl, že s ODS jednat nebude. „Musíme oslovit i pana Čižinského, je to naše povinnost. Nám dala důvěru největší část voličů a musíme se všemi stranami jednat. Domnívám se, že je to povinností i těch druhých jednat s námi,“ řekl Svoboda.

„Naši politiku neurčuje pan Čižinský,“ dodal předseda pražské ODS Tomáš Portlík. ODS chce při vyjednávání hovořit například o dopravě a situaci na trhu s byty. Do vyjednávacího týmu ODS, který tvoří Udženija, Svoboda a Portlík, se rozhodnutím klubu připojí ještě starosta Běchovic Ondřej Martan a Zdeněk Zajíček.

Volby v Praze vyhrála právě ODS, která získala 14 křesel. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě s 12 zastupiteli.