Nad Petřínem a náměstím Republiky zavlaje na říjnový svátek obří turistická značka

Klub českých turistů se o svátečním víkendu na konci října pokusí překonat rekord. Nad Petřínskou rozhlednou a náměstím Republiky vyvěsí rekordně velkou turistickou značku. Povolení od pražského magistrátu ale dostal až na třetí pokus.

Červená turistická značka má rozměry 5x5 metrů. Klub českých turistů jejím vyvěšením oslaví stoleté výročí vzniku Československa a navíc se zapíše i do české knihy rekordů. „Myslím, že je to světový rekord, ale zapsáni budeme do české knihy rekordů,“ řekl generální sekretář Klubu českých turistů Petr Hrubec.

Turistický klub ale dlouho nevěděl, jestli bude smět značku na Petříně vyvěsit. Žádost a další náležitosti sice příslušné komisi na pražském magistrátu poslal, ta ji ale neprojednala. „Komise pro neinvestiční aktivity to vůbec neprojednala, i když jsme žádost posílali včas. Sama komise přiznala, že jsme to poslali včas,“ řekl Hrubec.

„Myslím si, že došlo k nějaké úřednické chybě, že úředníci něco zanedbali a špatně to časově zprocesovali,“ okomentoval situaci předseda komise Jan Wolf (KDU-ČSL), který kandiduje v komunálních volbách.

Klub proto začal hledat novou variantu a se soukromým vlastníkem domu začal domlouvat vyvěšení rekordní turistické značky na náměstí Republiky. Praha ale v tu chvíli otočila a věcí se začala znovu zabývat přímo na zasedání Rady hlavního města, která to původně neměla vůbec řešit. „Volali nám, že radní pro kulturu rozhodl, že to půjde na jednání Rady. Narychlo jsme tak museli připravit nějaké vizualizace,“ dodal Hrubec. Povolení k vyvěšení turistické značky na Petříně nakonec klub získal 1. října.

Klub českých turistů chtěl na Petřínské rozhledně slavit už v červnu, kdy si připomínal 130. výročí založení. Pražský magistrát ale žádost zamítl, výročí klubu nebylo pro Prahu dostatečně významné. „V červnu se to v komisi neprohlasovalo. Komise to tehdy zamítla, protože se interně usnesla na tom, že bude projednávat jen návrhy, které souvisí s významnými dny pro Prahu,“ uvedl Hrubec.

Klub českých turistů nakonec 27. října vyvěsí rekordní turistickou značku na obou místech – na Petřínské rozhledně i na náměstí Republiky.