Letecká záchranka zasahuje mnohem častěji. Na řadu míst ale do dvaceti minut nestihne doletět

Události: Letecká záchranná služba zasahuje stále častěji (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá vážných dopravních nehod nebo mozkových příhod, u kterých musí zasahovat letecká záchranná služba. Souvisí to i se stárnutím české populace. Do některých míst ale záchranáři nejsou schopni dolétnout včas. Ministerstvo zdravotnictví proto nyní připravuje koncepci, která má vyřešit situaci v celé zemi.

Například v Karlovarském kraji letos dispečeři volali na pomoc vrtulník o třetinu častěji než loni, v červnu dokonce o polovinu. „Jsou to náhlé zástavy oběhu a přibývají i mozkové příhody,“ řekl ČT náčelník Vojenské základny Líně Zdeněk Pašek.

Víc než v minulosti pomáhají záchranáři i u vážných zranění při dopravních nehodách. Častěji vrtulník přepravuje také pacienty na specializovaná pracoviště. „V našem kraji je to nezbytnost u krvácení do mozku nebo cévních mozkových příhod, se kterými si nedokáže naše iktové centrum poradit. Tam je nebezpečí z prodlení,“ uvedla lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Märzová.

Na záchranu lidí v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji má armáda připraveno šest strojů. Kromě pilotů z Líní na Plzeňsku létají na Karlovarsko také záchranáři z Ústí nad Labem nebo Prahy.

Část kraje je ale špatně dostupná. „V severní části Krušných hor je doletová doba letecké záchranné služby nad dvacet minut,“ poznamenal mluvčí Záchranné služby Karlovarského kraje Radek Hes.

Letecká záchranná služba
Zdroj: LZS Bechyně

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) by proto chtěla, aby bylo stanoviště letecké záchranné služby přímo v Karlovarském kraji. V takovém případě by se vrtulník dostal do severní části kraje rychleji než sanitky.

Místa s horším doletem jsou také na jihu a severovýchodě země. Vláda už proto pověřila ministerstvo, aby vytvořilo novou koncepci, která dostupnost pomoci zvýší. Hotová má být do konce října, aby ji vláda stihla projednat ještě letos. Platila by ale měla až od roku 2020. Do té doby se bude létat podle smluv uzavřených se současnými provozovateli.