Místo metrem autobusem. Prodloužený víkend postihne výluka mezi Pražského povstání a Kačerovem

O prodlouženém zářijovém víkendu opět nebude jezdit pražské metro v úplném rozsahu. Výluka postihne od pátku 28. září do neděle 30. září linku C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov. Cestující budou muset přestupovat do autobusů XC. Dopravní podnik přitom upozornil, že na Pražského povstání ani Kačerově není do metra bezbariérový přístup, doporučil proto cestujícím z Jižního Města, aby raději jeli autobusem 135 až do centra.

Část pražské podzemní dráhy se tentokrát zastaví především kvůli opravám zabezpečovacího zařízení. „Musíme demontovat stacionární části vlakového zabezpečovače, vyměnit dosluhující dřevěné pražce za železobetonové a upravit kolejový svršek,“ vysvětlil technický ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Oldřich Vytiska.

Výluka bude třídenní, začne se zahájením provozu v pátek (kdy je svátek, takže platí nedělní jízdní řády) a skončí po půlnoci na pondělí. Dopravní podnik ujistil, že metro C bude bez omezení jezdit v úsecích Letňany – Pražského povstání a Kačerov–Háje. Mezi Pražského povstání a Kačerovem pak nahradí podzemní dráhu zvláštní autobusová linka XC.

  • Pražského povstání
  • nástupní: v zastávce linky 134 ve směru Podolská vodárna (nutno přejít ulici Děkanská vinice I)
  • výstupní: v zastávce linky 134 ve směru Dvorce (hned u výstupu z metra) 
  • Pankrác
  • směr Kačerov: v zastávce linky 134 ve směru Dvorce v ulici Na Pankráci (přímo u výstupu z metra před Arkádami)
  • směr P. povstání: v zastávce nočních autobusů v ulici Na Pankráci (až za křižovatkou s ulicí Hvězdova)
  • Budějovická
  • směr Kačerov: v dočasné zastávce v Budějovické ulici před křižovatkou s Pacovskou ulicí
  • směr P. povstání: v zastávce linky 134 ve směru Podolská vodárna v Budějovické ulici (až za křižovatkou s Vyskočilovou)
  • Kačerov
  • výstupní i nástupní: v autobusovém obratišti

Část cestujících by ale měla spíše zvážit cestu posílenými autobusovými linkami 135, které jezdí z Opatova na Florenc, a 196 s trasou Kloboučnická – Kačerov – Smíchovské nádraží. Na nich budou jezdit výhradně nízkopodlažní vozy, naopak dostat se s kočárkem, nebo dokonce invalidním vozíkem do metra na Kačerově či Pražského povstání je velmi obtížné. Na Kačerově je pouze jeden eskalátor, který jezdí směrem nahoru, a na Pražského povstání musí všichni cestující překonat pevné schodiště.

Mimořádné náhradní lince bude muset mírně ustoupit několik řádných autobusů. Ty s číslem 134 budou mít přemístěné zastávky Pražského povstání dále od vstupu do metra, protože ty, kde linka obvykle zastavuje, zaberou náhradní autobusy. Také na Kačerově budou spoje XC zastavovat tak, aby to na ně bylo od výstupu z metra co nejblíže, proto budou linky 138, 189 a 215 odjíždět od jiného nástupiště než obvykle.

Výluky v metru jsou v posledních letech časté, dopravní podnik je vyhlašuje především tehdy, kdy jsou díky svátkům prodloužené víkendy. V minulosti je vysvětloval především opravami starých výhybek, které jsou nyní již všechny vyměněné.