Zámeček Dvojhradí na Teplicku vyhořel. Požár kulturní památky vyšetřuje policie

Lovecký zámeček Dvojhradí v Dubí na Teplicku lehl popelem. V době požáru v noci na středu v objektu nikdo nebyl. Barokní budova je na seznamu kulturních památek. Oznámil to mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Policie případ vyšetřuje na místě. Památkáři nyní musí počkat na vyjádření statika, který rozhodne, co bude s budovou dál.

Hasiči informaci o požáru přijali ve středu v noci krátce po 2:00. Na místo vyjelo sedm jednotek, z toho pět dobrovolných. „Při příjezdu první jednotky byl objekt zcela zasažen plamenem,“ uvedl mluvčí hasičů.

„Dopoledne jsme začali strhávat střechu a některé části obvodových stěn,“ dodal mluvčí hasičů. Majitel podle něj vyčíslil škodu na více než milion. S ohledem na to, že je objekt kulturní památkou, částka může ještě vzrůst.

Lovecký zámeček v oboře nechal pro svou manželku postavit kolem roku 1703 hrabě František Karel Clary-Aldringen. Obora patří mezi oblíbené cíle hostů teplických lázní i místních. Uvnitř zámku byla restaurace.

Lovecký zámeček Dvojhradí před požárem
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Požár poničil v objektu střechu, krov, interiéry, část patra. „Statik nyní musí určit, do jaké míry je poškozená hrázděná konstrukce, zda je šance ji obnovit,“ uvedl Daniel Vágner z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

„Budeme samozřejmě nápomocni případné obnově budovy, máme veškerou podrobnou dokumentaci,“ doplnil. O dalším osudu památky by se tak mělo rozhodnout v nejbližších dnech.