V Litvínově hoří hala na drcení odpadu. Hrozí, že se propadne střecha

Požár v Litvínově - záběry iReportéra Petra Fryga a z mobilních telefonů (zdroj: iReportér/ Petr Frygo)

V Litvínově hoří hala s linkou na drcení odpadu firmy Celio. Požár vypukl po 13. hodině odpolední. Platí nejvyšší, zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místě zasahuje zhruba 15 jednotek hasičů, ale do objektu nemohou, protože hrozí, že se propadne střecha. Firma nenahlásila nikoho pohřešovaného. Předběžná škoda je zatím vyčíslena na sto milionů korun. Zásah určitě potrvá nejméně do rána.

Požárníci nemohou dovnitř objektu a hasí jej jen zvenčí. „Ocelová nosná konstrukce je vysokými teplotami narušena a hrozí, že se zřítí. Hasiči prolévají okolí. Ochlazují sousední objekty, aby nechytly,“ uvedla redaktorka ČT Renata Myslíková. Zásah komplikuje i to, že hala, která má rozměry 80 na 40 metrů, má na střeše fotovoltaickou elektrárnu.

Hala začala hořet před 13. hodinou odpolední. Hasiči nejprve na místě vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, pak ho ale zvýšili na nejvyšší stupeň. Zvláštní stupeň poplachu je čtvrtým stupněm požárního nebezpečí a vyhlašuje se jen při mimořádně nebezpečných událostech.

Kvůli velkému množství vody, které je potřeba k hašení, využívají hasiči také velkoobjemové čerpadlo, jímž čerpají vodu z jezera Most. V hale bylo při vypuknutí požáru hodně odpadu, který měla firma vytřídit.

Požár zatím bez zranění

Firma nepohřešuje žádného ze svých pracovníků. Mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník potvrdil, že nikdo nebyl zraněn. S hasiči na místě spolupracuje také chemická laboratoř, která měří zplodiny v ovzduší, údaje ale ještě nejsou vyhodnocené. Lidé v Litvínově a okolí by proto neměli větrat.

Litvínovská firma Celio se zabývá zpracováním pevných odpadů. Vlastní a provozuje jeden z největších skládkových areálů v Česku. Požáry v areálu skládky nejsou výjimečné, například v loňském roce tam hasiči řešili dva rozsáhlé.