Exposlankyně Zuzana Kailová míří před soud kvůli vítání občánků

Exposlankyně za ČSSD a bývalá ústecká radní Zuzana Kailová půjde kvůli předraženému projektu vítání občánků před soud. Informaci České televizi potvrdil okresní státní zástupce Pavel Kaláb, který podal obžalobu. Kailové za zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku hrozí až deset let vězení.

Kauza se týká zakázky na vítání občánků na roky 2012 a 2014, což byla v Ústí nad Labem společenská akce pro rodiče novorozených dětí. Kailovou chtěla policie obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala.

Podle kriminalistů byla zakázka na projekt předražená. Bývalí členové vedení města měli podle policie neoprávněně umožnit získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala. Firma, která veřejnou soutěž vyhrála, měla během tří let získat pět milionů korun, služby ale byly podle policie nadhodnocené. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo.

Bývalá poslankyně už dříve uvedla, že považuje obvinění za nesmyslné. Koncem dubna letošního roku na ni ale kriminalisté podali návrh na obžalobu k Okresnímu státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem. Nyní ji státní zástupce obžaloval.

V případu byli už dříve nepravomocně odsouzeni bývalý ústecký primátor Vít Mandík a někdejší radní Josef Macík (oba za ČSSD). Odvolací soud ale v dubnu rozsudek okresního soudu v Ústí nad Labem zrušil a v pondělí oba obžalované napodruhé zprostil obžaloby. Státní zástupkyně se proti pondělnímu rozhodnutí soudu namístě odvolala.